Факти, Анализи, Коментари
   11 Май 2024
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Пещерните хора са били по-добри родители от днешните
28 Септември 2010
Моралното функциониране се формира още в най-ранна детска възраст. Чрез днешните техники обаче отглеждаме дисфункционално поколение

Пещерните хора са били много по-опитни родители от много съвременни двойки. Психоложката Дарсия Нарваес от университета Нот Дам, щата Индиана, е съпоставила техниките за отглеждане на съвременни майки и татковци с 3-годишни деца с тези на родители от Ледниковата епоха, пише БТА, позовавайки се на "Дейли експрес".

"Моралното функциониране се формира още в най-ранна детска възраст. Чрез днешните техники обаче отглеждаме дисфункционално поколение", казва професор Нарваес.

Данните от проучването й показват, че за разлика от съвременните практики децата да се оставят да плачат и да се кърмят само няколко месеца, в древни времена майките постоянно са галили и гушкали малките си, не са ги пляскали, кърмили са ги до пет години и са ги оставяли да прекарват много време на открито.

"Топлото и грижовно отношение осигурява спокойствие на мозъка в периода, когато детето се развива и се научава да общува със заобикалящия го свят. Днес можем да говорим за епидемия от тревожност сред младото поколение. Децата, които не получават достатъчно емоционално внимание в ранния си живот, израстват самовглъбени и несъстрадателни", допълва психоложката.


последни в Наука и Техника:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ

Недоучил
29 Sep, 2010 | 10:07

Аз, понеже съм си малко прост, не разбрах най-важното: Как тия учени люде са установили, че първобитните хора са били много грижовни родители? Може би вече е изобретена машина на времето и с нейна помощ са наблюдавали бита им? Или пък "проучването" е направено с участието на нашенския НЦИОМ? НЦИОМ, както е известно може да получи всеки предварително поръчан резултат. Стига да има кой да плаща.


shmatko
28 Sep, 2010 | 12:08

moje bi vseki triabva da preosmisli malko za sebe si zashto sme tuk i nakyde sme trygnali...vreme ima za vsichko

Татко
28 Sep, 2010 | 10:00

Хубави препоръки, но както винаги крайно неприложими в днешни условия. Според мен повече говорене по-малко ТВ. Успех на мен и на всички родители.


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.