Факти, Анализи, Коментари
   5 Май 2024
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Чумните епидемии в Първата българска държава
Цветан Бакърджиев - 3 Октомври 2003

Какви епидемични болести са върлували по време на Първата българска държава? Сведения за това дават византийските паметници от древността.


Признаците на ужасната болест били известни още от дълбоката древност.
     В древността между различните болести почти не се правила разлика поради недостатъчните знания на лекарите. В античната медицина се използвало едно общо название за епидемичните болести – “лоймос”, което в превод всъщност означава “мор”. В латинския език използваният термин бил “пестис” или “пестиленция”. Само арабите направили крачка напред при разграничаване на дребната шарка (морбили) от едрата (вариола).

     Какви епидемични болести са върлували по време на Първата българска държава (681 – 1018)? Български извори по този въпрос липсват. Повече сведения дават византийските паметници от древността.



Лечение срещу чумата на практика не съществувало!
     През III-ти век Тракия, Македония и Мизия били споходени от тежки чумни епидемии. Признаците на ужасната болест били известни още от дълбоката древност. Знаело се за увеличаването и нагнояването на лимфните възли при бубонната чума и високата смъртност при огненицата.

     Византийският хронограф Теофан Изповедник пише, че в периода 608 – 610 г. в Солун и областите около него избухнали ужасни епидемии. От огненица и бубонна чума загинали седемте сина на неизвестен хан. Според хронографа имало и симптоми на белодробна чума, тъй като заразените силно храчели кръв.


В древността между различните болести не се правила разлика поради недостатъчните знания на лекарите.
     През лятото на 717 г. арабите обсадили Цариград по суша и море. Арабските войски презимували в Турция през същата година. През пролетта на 718 г. сред арабите избухнала епидемия. Българската армия се притекла на помощ на византийците и арабите били разгромени. Избухналата епидемия вероятно е била от петнист тиф. През 745 г. в хрониките е описана друга епидемия, характеризирана съвсем точно като бубонна чума.

     От втората половина на VIII-ми век до средата на Х-ти век по българските земи не са описани епидемии от чума или други болести. През първата половина на XI-ти век по българските земи има продължителни зими и глад сред населението. За начина на борба с епидемиите мъчно може да се каже нещо сигурно. По думите на византийските хронографи се разчитало предимно на естествения ход на нещата. Лечение практически не съществувало.


последни в История:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.