Факти, Анализи, Коментари
   4 Май 2024
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Амазонките не са само плод на мъжки фантазии
Цветан Бакърджиев - 31 Май 2004

Амазонките кастрирали пленените мъже и ги заставяли да работят. Това обаче само допълнително подхранвало желанието на мъжете да обладаят тайнствените и опасни амазонки.


Свирепите амазонки разпалвали въображението на войните в продължение на векове.
     Думата “амазонка” произлиза от гръцкото “amasto”, което означава “безгърдие”. Според поверието митичните жени-войни били лишени от дясната си гърда, която им изрязвали още в юношеските години, за да не пречи на лъка и тетивата. Този “недостатък” не попречил на амазонките в продължение на столетия да разпалват въображението на мъжете от целия свят.

     Легендите разказват, че амазонките “употребявали” пленените мъже за създаване на потомство, а след това ги убивали, заедно с родените деца от мъжки пол. На тях им трябвали само дъщери, които да бъдат превърнати в кръвожадни войни.

     Амазонките кастрирали пленените мъже и ги заставяли да работят. Това обаче само допълнително подхранвало желанието на мъжете да обладаят тайнствените и опасни амазонки.


На амазонките им трябвали само дъщери, които да бъдат превърнати в кръвожадни войни.
     Победена в сражение амазонка била заветната цел на много герои от традиционните гръцки митове, скандинавските саги и руските приказки. От гръцките герои успех в единоборството с амазонките имали Ахил, който убил край стените на Троя предводителката на амазонките Пентесилея и Херакъл, който взел вълшебния пояс от друга тяхна царица - Иполита. Това бил и един от 12-те му подвига.

     Според друга легенда Иполита била похитена от Тезей, който се оженил за нея. Тази постъпка препълнила чашата на търпението на амазонките, които нападнали Атина, за да спасят владетелката, но били разбити в жестоко сражение.

     Амазонките не са само плод на мъжката фантазия. Племена на жени-войни са съществували и съществуват и днес. Едно от последните амазонски селища се намира в горите на остров Нова Гвинея. Обитателките много рядко се свързват с мъжете от съседното село, а след това убиват новородените си синове, за да живеят в изцяло женско общество.


последни в История:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ

Велев
13 Mar, 2005 | 14:39

Дясната им гръд, според някой изследователи не е отстранявана, а с помоща на стегнат корсет са спирали развитието и.
Малко известно е, че византийците са споменавали за намерени трупове на амазонки след битки с аспаруховите войни.
Дали са били наемани, или и сред нашите прадеди е имало такива все още се проучва. Подозират, че амазонките са били общност подобна на есеите но само от жени.
Кой знае?


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.