Факти, Анализи, Коментари
   5 Май 2024
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Взривът в Тунгуската тайга (част първа)
Цветан Бакърджиев - 17 Септември 2003

Сеизмографските институти в целия свят отбелязват мощни сътресения на земните пластове. Машинистът на транссибирската железница спира влака, защото се страхува, че той ще дерайлира от вибриращата линия.


На 30 юни 1908 г. в 7 часа и 17 минути в Сибир се случва събитие, което науката не може да разгадае.
     На 30 юни 1908 г. в 7 часа и 17 минути в Сибир се случва събитие, което науката и до днес се опитва да разгадае. Става дума за взрива в Тунгуската тайга. Какви са причините за катастрофата, станала близо до реката Подкаменна Тунгуска (десен приток на Енисей) в Красноярския край, остава загадка, чието разрешаване тепърва предстои!

     И така, сутринта на 30 юни в централната част на Сибир, недалеч от Байкалското езеро, мощен взрив разтърсва околността. Детонацията се чува в радиус 800 км. и е толкова силна, че хората, намиращи се близо до мястото на взрива, за миг оглушават.

     Сеизмографските институти в целия свят отбелязват мощни сътресения на земните пластове. Машинистът на транссибирската железница спира влака, защото се страхува, че той ще дерайлира от вибриращата линия. Гигантски облак покрива цялото небе и в тунгуския район се изсипва черен дъжд. В Хайделберг нощта става внезапно толкова светла, както в Петербург. В Лондон хората питат полицията на какво се дължи появяването на черните облаци по чистото синьо небе.


Впрочем самото пътуване към един толкова отдалечен район като Тунгуска в онези времена е твърде рисковано.
     Много са причините, поради които не е започнато разследване на събитието веднага след взрива. Годината е 1908 г. Все още хората не разполагат с технически средства, които да помогнат при изясняването на същността на експлозията. Властите на царска Русия не са особено заинтересувани от такъв вид изследвания.

     Впрочем самото пътуване към един толкова отдалечен район като Тунгуска в онези времена е твърде рисковано и въпреки че руските и чуждестранните вестници пишат надълго и нашироко за явленията, наблюдавани на разстояние хилади километра от мястото на взрива, все пак достоверни описания от райна на експлозията не са открити.




последни в История:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.