Факти, Анализи, Коментари
   26 Април 2024
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Археолози край село Бежаново проучват праисторически жилища
21 Септември 2006

За първи път по тези места под основите на самата могила е намерена сграда от самото начало на ранната каменна епоха.

     През миналата година археологически екип, воден от Мая Валентинова от Ловешкия исторически музей, започна спешни разкопки в района на все още непроучена от археолозите тракийска надгробна могила, разположена между селата Бежаново, Луковитска община, и Драгана, Угърчинска община, където бяха намерени огромни иманярски изкопи. Финансирането на проучванията бе от национален фонд „Култура” на Министерството на културата, а инициативата за спешната намеса на археолозите е на фондация „Екология и сигурност”.

     За първи път по тези места под основите на самата могила е намерена сграда от самото начало на ранната каменна епоха. През есента на миналата година бяха разчистени иманярските изкопи и повърхността на самата могила бе върната в предишния й вид, нейната височина е около 2 метра, а диаметърът около 19 метра.

     Могилният насип е направен от местни варовикови камъни, между които са намерени фрагменти от глинени съдове и мазилки от праисторическо жилище. То е било разположено под основите на могилата и е съществувало преди нейното изграждане. Неговата датировка е от времето на прехода между каменно - медната и бронзовата епоха. Археологическият пласт е с дебелина от 40-60 сантиметра. Открити са и човешки кости, вероятно на жертва на пожар. Какво е направено и какво предстои през тази есен, разказва в интервю Мая Валентинова.

     Информацията е предоставена от седмичник "Форум"


последни в История:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ

kavik
02 Oct, 2006 | 00:11

ne te sadia no ot kade tazi uverenost da ne by da si bil tam dai fakti i artefakti ubedi nas laitsite

бУхалка
28 Sep, 2006 | 07:56

В никакъв случай тази сграда не е от "ранната каменна епоха", а по скоро от ранната новокаменна епоха.Разликата е незначителна, но се касае за няколко десетки хиляди години!


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.