Факти, Анализи, Коментари
   5 Май 2024
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Бумерангът е на възраст 10 000 години
Цветан Бакърджиев - 12 Септември 2003

Факт е, че дори в гробницата на египетския фараон Тутанкамон е открит позлатен бумеранг, изработен от слонова кост.


Бумерангът е бил използван в Австралия още преди повече от 10 000 години.
     Специалистите твърдят, че бумерангът е бил използван в Австралия още преди повече от 10 000 години. Археологически находки обаче доказват, че и на други народи са били познати подобни “хвърчащи” предмети. Историците са открили в Холандия и Дания образци, датиращи отпреди няколко хиляди години. Така например, американските индианци от племената хопи и моски също използвали наподобяващи бумеранги предмети, които те наричали “заешки тояги”.

     Факт е, че дори в гробницата на египетския фараон Тутанкамон е открит позлатен бумеранг, изработен от слонова кост. Според учените бумерангът е бил използван в миналото предимно като бойно оръжие и по-рядко като инструмент за лов, който се хвърлял след бягащи животни.


Американските индианци от племената хопи и моски използвали предмети, които наричали “заешки тояги”.
     Този оригинален уред е подарен на съвременния свят от коренните жители на Австралия – аборигените. След като в края на XVIII в. на австралийския континент стъпил първият бял заселник, хиляди бумеранги заминали като експонати за много музейни сбирки по света.

     Все още не е даден отговор на въпроса, защо бумерангът се връща точно там, откъдето е излетял. Специалистите са установили, че при полет върху бумеранга въздействат различни закони от термодинамиката, балистиката и гравитацията, които в съчетание придават на уреда свойства на летящ диск, лъкатушещ самолет, пумпал и перка на вертолет.

     Бумерангът се изработва от благородни дървета като палисандър, гренадол и др., а така също и стъкловлакно или плексиглас. А най-новият материал за изработване на бумеранги, демонстриран от американска фирма, се казва алукобонд и представлява алуминиев продукт, в който е втъкана изкуствена нишка.


последни в История:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.