Факти, Анализи, Коментари
   27 Април 2024
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Глава на праисторически бизон на 150 хиляди години откриха в Арбанашката пещера
6 Септември 2006

Това е първата подобна находка по нашите земи, има и кости от хепариони/праисторически коне/

      Глава на праисторически бизон на около 150 хил. години откриха спелеолози в Арбанашката пещера край Велико Търново, пише в днешния си брой великотърновският в. “Янтра ДНЕС” . Подобна находка е първа по рода си в България, съобщи секретарят на Туристическото дружество “Академик” Евгени Коев. Ценната вкаменелост бе намерена по време на първата национална спелеологическа експедиция, проведена в региона. Главата заедно с костния материал и керамиката ще бъдат изпратени за изследване в Националния природонаучен музей. Сред атрактивните находки са и кости от хепариони (праисторически коне).

      Керамиката е от ранния и средния неолит, което означава, че Арбанашкото плато е било обитавано в дълбока древност.

      27 души участваха в експедицията, която се проведе от 24 до 31 август в Беляковско-Арбанашкия пещерен район. В нея се включиха членове на пещерните клубове във В. Търново, Стара Загора, Чепеларе, Шумен и др.

      Арбанашката пещера е една от най-дългите и трудните в страната с множество теснини, кални сифони, малки подземни езера, дълбоки 510 м. По време на експедицията се установило, че е дълга над 1,5 км, като е възможно и да продължава. Основно е проучена и ще бъде картирана до 550 м, обясни Коев. Картата на пещерата ще бъде готова до две седмици. Предстои и поставяне на предупредителна табела пред пещерата, която ще предпазва деца и неподготвени любители на силни усещания.

      Арбанашката пещера е сравнително млада и в нея няма образувани сталактити и сталагмити. По стените на галериите има отпечатани праисторически миди и охльови. Според Коев най-голямото предизвикателство, което ще се нуждае от допълнително проучване, е колонията прилепи, открити на 1000 м дълбочина.

      6 неизвестни пещери откриха спелеолозите по време на проучванията в района на Арбанашкото и Беляковското плато. Общият брой на проучените пещери около старата столица вече е 44

     

последни в История:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ

Faraon
05 Nov, 2006 | 00:07

Едва ли ще открият златото на боговете от съзвездие Сириус но там със сигурност ще намерят ракетната площадка откадето древните българи са излетели за Сириус и после на връщане заварили Земята разбита от ядрената война между атлантите и лемурите и поради това че единственно Месопотамия не е била засегната от войната те каснали там и съдали цивилизациите на Шумер и Акад като същевременно изпратили и ученици към Египет,Китай и Америка.
Добре че сме били ние че да цивилизоваме наново човешкото общество. Редица наши учени търсят прабългарските корени назад в
дълбините на вековете без да осъзнаят този факт че ние сме в основата на тези праисторически векове. Да живее Праисторическа, Древана и Съвременна България, дръжте се европейци,ние идваме и сега е ваш ред да ви цивилизоваме.

Нечо Нечев - Нечистия
07 Sep, 2006 | 09:52

В дъното на тази пещера се намира най-голямата и най-стара находка на злато - съкровището, донесено от Сириус от Древните богове за дар на прабългарите.

Нека ръката на Господаря води спелеолозите и археолозите.

Zhivko
06 Sep, 2006 | 18:09

Teparva tam shte se razkriat oshte dosta zabelezhitelnosti i mozhe bi chast ot tiah da promeniat niakoi predstawi za chowechestwoto.


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.