Факти, Анализи, Коментари
   2 Май 2024
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Ново голямо златно съкровище откриха край Синеморец
28 Август 2006

Тракийската находка се разработва в момента от всички археологически екипи на Бургас

      Уникално златно съкровище от времето на траките откриха археолози край Синеморец в могила над устието на река Велека. Разкопките продължават и в момента. Находището се охранява от полицията. Могилата се намира близо до последните къщи в селото в района на устието на река Велека.

      Местни жители са копали в могилата за инертни материали, за строителни работи. Пристигналите по-късно археолози са открили вчера на разсъмване златното съкровище. То се състои от златни съдове, много златни и сребърни накити и култови глинени плочки с изображението на Богинята Майка Земя, почитана от древните траки.

      До момента от могилата са извадени изключително ценен венец и комплект златни обеци. Всички археологически екипи в района на Бургас днес са се присъединили към колегите си в Синеморец. На обекта се работи денонощно, а разкопките се охраняват 24 часа от въоръжени полицаи.

      Две трети от тракийската могила край село Синеморец, където бяха намерени златни и сребърни предмети, е унищожена от предишни разкопавания. За нанесените щети се води прокурорска проверка, съобщи директорката на Регионален бургаски музей Цоня Дражева.

      Сигнал, че могилата се разкопава, е подаден още на 7 юни т.г. От името на музея е сезирана окръжна прокуратура, която проверява кой е извършил изкопните работи и с какви разрешения. Докато върви проверката всички намерени експонати ще се съхраняват в полицията. В сряда комисия от Националния институт за паметниците на културата трябва да установи нанесените щети върху могилата. Вчера от могилата бяха извадени златна диадема и златни наушници в добро състояние. Според Дражева те се датират от края на трети век преди н.е. Открити са и сребърни предмети, които ще трябва да бъдат реставрирани.

      Археолозите смятат, че в могилата е кремирана знатна особа и затова част от предметите са обгорени. Вероятно това е погребение на жрица с аристократично положение. Открити са и керамични плочки с изображение на богинята майка, почитана от траките. В момента се изготвят необходимите документи за разрешение за археологически проучвания на могилата. Според Дражева, ръководителите ще са двама - директорът на музея в Созопол Димитър Недев и археоложката Даниела Агре, която вчера първа намери предметите.

      На мястото продължава да се работи, районът е отцепен от полицията и не се допускат външни лица. Разходите по извършването на разкопките - около 5 хиляди лева, ще поеме община Царево. За консервиране на могилата е изпратено искане за отпускане на средства от Министерство на културата. Информацията е на кореспондента на БГНЕС в Бургас. /БГНЕС


последни в История:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ

desi
08 Jan, 2007 | 21:52

lipsvat snimiki,ina4e ok

ami
08 Oct, 2006 | 10:16

Dajte malko snimki!


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.