Факти, Анализи, Коментари
   26 Април 2024
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Археолози откриха уникални библейски водопроводни съоръжения
24 Август 2006

Водното съоръжение е толкова уникално, че специалистите не могат да разберат как точно е функционирало.


Двореца в Рамат Рашел по време на разкопките през 1954 г.
     В Израел откриха древен водопровод в един от дворците, споменати в библейските предания. В древността тези съоръжения са били модифицирани от персите, след като са завладели тези земи. Мрежата от резервоари, дренажни системи и тунели е използвана в един от легендарните дворци в Юдея. Този дворец беше открит от археолози през 1954 година. Той се намира в Рамат Рашел (Ramat Rachel) и е разположен върху 2,4 хектара. Според участници в разкопките дворецът е по-добър даже от този в Йерусалим.

     При новите изследвания бе открита необикновена водопроводна система, обхващаща площ от 70 квадратни метра, съобщи Reuters. Водното съоръжение е толкова уникално, че специалистите не могат да разберат как точно е функционирало. Инфраструктурата на двореца се е изменяла в продължение на векове в зависимост от нуждите на вавилонци, перси и римляни, които са управлявали Светите земи.

     Именно персите обаче, които са завладели този регион от вавилонците през 533 г. пр. Хр., са създали тази забележителна водна система. Те дори са добавили и малки водопади, за да превърнат това кътче от пустинята в рай.

     Специалистите предполагат, че дъждовната вода се е стичала от покривите през специална дренажна система към басейни или подземни резервоари. Впоследствие тя е била използвана за напояване на зеленчуковите насаждения и прекрасните градини на двореца. В продължение на векове снабдяването с вода е било ключов момент за оцеляването в Близкия Изток, където голяма част от районите са пустинни.


последни в История:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.