Факти, Анализи, Коментари
   5 Май 2024
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Фалшификаторската афера от 1925 г.
5 Септември 2003

Заловените фалшиви банкноти са с изключително високо качество и при първия оглед успяват да заблудят дори главният касиер на БНБ.


оригиналната банкнота, отпечатана в българската Държавна печатница
     През 1924 г.България е разтърсена от голяма икономическа криза. Въпреки, че в обръщение се намират банкноти на стойност 4 млрд. лева, Българска народна банка изпитва остра нужда от допълнителни количества банкноти, за да задоволи нарасналите нужди. На съвещание Управителният съвет на БНБ взема решение за поръчване на нова емисия банкноти с номинали 500, 1000 и 5000 лева. Поради острата нужда и липсата на време, банката се вижда принудена да поръча банкноти само от 5000 лева, и то не в чужбина, а в българската Държавна печатница. Печатницата изпълнява неимоверно бързо поръчката. Само след 45 дни, през месец октомври 1924 г. първите серии от емисията са пуснати в обръщение. Новите банкноти от 5000 лева са наречени от населението, “ботевки” , тъй като за първи път върху българска банкнота е отпечатан портретът на историческа личност и той е на големият български поет и революционер Христо Ботев.

     След по-малко от година е разбита най-голямата група фалшификатори в историята на България. Главни организатори на банкнотната фалшификация са бивш гостилничар, търговец и бивш банков касиер. За набавяне на нужната техника и качествена хартия двама от организаторите заминават за Виена. Поради некомпетентността си относно печатарската техника двамата начинаещи фалшификатори пускат обява в местен вестник, че спешно търсят инженер-експерт по печатарска техника.

     След завръщането си в България сформираната група фалшификатори се залавя за работа. Имитират се новите банкноти от 5000 лева с портрета на Христо Ботев, които по тогавашен курс се равняват на около 36 щатски долара. Тук звездата на фалшификаторите блясва с пълна сила. За кратко време са отпечатани почти 10 000 броя фалшиви банкноти. Качеството на фалшивите банкноти е неоспоримо. За да не бият на очи и да не предизвикват съмнение в хората, фалшивите банкноти прилежно преминават през процес на обработка за стареене. Всяка една фалшива банкнота е мачкана и зацапвана. Единични бройки са пласирани в търговски обекти, без да събудят и грам недоверие в тяхната оригиналност.

     Търсейки бърз и лесен начин за пласиране на големи количества от готовата продукция, водачите на групата фалшификатори по най- непредпазливия и наивен начин се обръщат за съдействие направо към касиер на БНБ. Касиерът охотно се съгласява да замени фалшивите банкноти с истински направо от хранилището на банката, разбира се срещу сериозен процент. Уговорено е на 17 ноември 1925 г. да бъдат заменени фалшификати за 15 милиона лева с истински банкноти от банката. За зла участ на фалшификаторите на срещата вместо касиера се появява полицията. В продължение на две седмици арестите не престават. Заловени са всички участници в банкнотното производство. Следва шумно дело и доста сериозни присъди за главните организатори.


фалшива банкнота, произведена в нелегалната печатница
     Заловените фалшиви банкноти са с изключително високо качество и при първия оглед успяват да заблудят дори главният касиер на БНБ. Поради тази причина още на следващата година “ботевките” са изтеглени от обръщение и са заменени с нови банкноти от 5000 лева, отпечатани в лондонската фирма, “Bradburry, Wilkinson & Co”. Така приключва най - голямата фалшификаторска афера в Царство България.


последни в История:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ

TTTT
17 Dec, 2004 | 16:45

Брей какви традиции. Защо не се учудвам че съвремениците български фалшификатори са едни от най добрите.


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.