Факти, Анализи, Коментари
   26 Април 2024
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
В Перу откриха храм-календар на възраст повече от 4 хиляди години
12 Юни 2006

Това е най-древното съоръжение от подобен вид открито до момента в Америка.

     Археолози откриха огромен календар, формиран от разположени в кръг скулптури, в района на Храма на лисицата в Буена Виста, Перу (Temple of the Fox in Buena Vista, Peru). Календара, който датира от 2200 г. пр. Хр. е най-древното съоръжение от подобен вид открито до момента в Америка., пише Discovery. До сега подобни структури бяха открити и на територията на цивилизацията на маите в Мексико, но те са на възраст около 2 хиляди години.

     Перуанският календар е представлявал особено грандиозно съоръжение преди 4 хиляди години. Структурата е била измазана с глина, смесена с трева, и окрасена в ярък жълт и червен цвят. Тя е служила за определеляне на времето по звездите, което е било особено важно за целите на селското стопанство - основния поминък в региона.

     Основните небесни явления, като изгрева и залеза на слънцето по време на равноденствие и слънцестоене, са били обозначени във вид на линии, свързващи входа на храма със скулптурите и стаите.

     В храма се извършвали жертвоприношения, като за дарове били използвани памук, плодове, тикви, боб и билки. Архелозите открили в храма още останки от стриди, раци и риба.

     Не са открити доказателства за човешки жертвоприношения, но учените се натъкнали на увита в памучен плат мумия на жена, която лежала в позата на ембрион.

     Археолозите планират да продължат с разкопките през цялото лято.


последни в История:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ

Lora
13 Aug, 2006 | 18:30

Много повърхностно и без връзка с историята. Поченете малка повече.


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.