Факти, Анализи, Коментари
   27 Април 2024
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Странен златен саркофаг изненада специалистите
2 Юни 2006

Имаше големи надежди да бъде открита мумия на фараон в Долината на царете след като бе открит златен саркофаг, но...

     Гробницата KV63 бе открита през февруари от археолози от университета в Мемфис и от тогава да сега постояно носи изненади.

     Гробницата е разположена под четири метров слой камъни и це намира на 5 метра от мястото където е погребан Тутанкамон, пише Discovery. Тя е 63-тата такава от времето когато Долината на царете за първи път е обозначена на картите през XVIII-ти век. Това е първата открита гробница след намирането на тази на фараона-дете през 1922 г.

     До сега в KV63 бяха намерени 7 дървени саркофага с украсени човешки лица-маски. Те са били обкръжени от 28 запечатани глинени стомни за вино. Надеждите да бъде открита нова мумия на фараон в Долината на царете значително нараснаха, след като учените откриха малък златен саркофаг в гробницата KV63.

     След откриването на златния саркофаг специалистите очаквали да видят в него мумия, но такава нямало. Мръсотия, части от съдове и сол за мумифициране имало там вместо човешки останки. Според последните сведения може да се предположи, че това място е използвано в процеса на мумификация, а не за гробница.

     Грънчарските изделия и виното за идентични с тези, които са открити в гробницата на Тутанкамон, което позволява да се предположи, че мястото е от времето на 18-тата династия (1539-1522 г. пр. Христа). Към тази династия принадлежат фароните Аменхотеп, Ахенатен, кралицата Хатшепсут и фараона-дете Тутанкамон.

     Остава обаче пълна загадка защо хората, които са се занимавали с мумификацията, са донесли пълни стомни, след което са ги разбили и са ги поставили в малкия саркофаг. Нима някой просто си е направил шега? Качествената изработка и златния обков показват, че саркофага е направен, за фараона-дете.

     И така въпросите около KV63 стават още повече.
     Какво действително е представлявала KV63?
     Гробница на фараон?
     Място за извършване на балсамиране ... или нещо друго?

     Специалистите все още не губят надежда там да бъде открита мумия на фараон.


последни в История:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.