Факти, Анализи, Коментари
   27 Април 2024
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Тутанкамон е загинал от меч
9 Февруари 2006

Смъртта на фараона е предизвикана от заразяване на кръвта, след удар с меч в коляното.

     Най-известният египетски фараон Тутанкамон е умрял преди 3300 години след като е ранен с меч. Това предположение изказаха италиански учени от университета в Болцано, влизащи в състава на на международна група, изследваща мумията на господаря на Египет, съобщи италианската информационна агенция ANSA. Специалистите смятат, че смъртта на Тутанкамон е предизвикана от заразяване на кръвта, след удар с меч в коляното.

     Мумифицираните останки на фараона открива английският археолог Хауърд Картър през 1922 година. От тогава до сега учените се опитват да открият причината за гибелта на деветнадесетгодишния фараон. През 1968 година, след като подлагат останките на рентгенов анализ, изследователите изказват хипотезата, че Тутанкамон е умрял от насилствена смърт. През миналата година се появи друго мнение – юношата е умрял от усложнения получили се след фрактура на крака.

     Автори на новата хипотеза са италианските медици Едуард Егартер(Eduard Egarter) и Пол Гостнер(Paul Gostner), които по-рано участваха в изучаването на мумията на 5000-годишен “леден човек”. Именно те откриха част от стрела в плешката на мумията му и установиха, че в крайна сметка странникът е умрял от нараняване с нож.

     Сега италианските специалисти изследваха мумията на Тутанкамон и откриха в дясното коляно на фараона останки от много тънки златни пластини, на които има символични изображения на животни. Те предполагат, че тази част от облеклото на Тутанкамон е попаднала в раната когато е правена мумификацията му.

     През май 2005 година образа на Тутанкамон престана да бъде загадка. Учени от САЩ, Франция и Египет възстановиха неговото лице по снимки на черепа.


последни в История:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ

ger4y
04 Mar, 2008 | 20:20

tka e

ger4y
04 Mar, 2008 | 20:19

O.M.G. hora toq e umrql e tka ot samo sebe si

sf_hools
11 Feb, 2006 | 12:15

Awe koi go interesuwa kak e zaginal toq!!!

Neli
09 Feb, 2006 | 22:00

Valko, golemi smeshki pishesh. Nali triabva vse novi senzacii da pishat za piramidite i faraonite,a te vinagi shte si ostanat zagadka.

валко
09 Feb, 2006 | 16:49

Не е вярна тази хипотеза за смъртта на Туто .
Ние установихме че е умрял от заразяване на кръвта след
като се опитал да си реже ноктите на краката с меча ама
са лъзнал и си резнал левата топка.....


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.