Факти, Анализи, Коментари
   8 Май 2024
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Вълшебният град Камелот (част втора)
Цветан Бакърджиев - 19 Декември 2003

Ако Камелот е съществувал в действителност, тогава най-предполагаемото му местонахождение е замъкът Кедбъри. Крепостта неведнъж е била превземана от римляните.


Съществувал или не, Камелот притежава магията.
     Историците днес считат, че най-вероятно Камелот е бил всъщност замъкът Кедбъри в местността Южен Кедбъри, графство Самърсетшир. Именно там крал Артур е успял да събере най-голямата армия на британския остров. Хипотезата изказва ученият Джон Лиланд, придворен историк на крал Хенри XVIII.


Кръглата маса, на която са заседавали рицарите на крал Артур.
     Неговото предположение се потвърждава и от археологическите находки - през 60-те години на XX-ти век археологът Лесли Елкоком прави откритие, което потвърждава, че през железния век (V век) Южен Кедбъри е бил укрепен. Това съвпада с предполагаемото време, в което е живял крал Артур. Преди крепостта Кедбъри неведнъж е била превземана от римляните.

     Друг претендент за името Камелот от легендата за крал Артур е замъкът Тинтаджел, който се намира на северния бряг на реката Корнуел. Там се предполага, че се е родил и крал Артур.



Според друга теория крал Артур живее в Северна Британия, в кралство, известно като Далриада.
     Замъкът съществува от 1145 г. и това не съвпада с времето, в което се предполага, че е съществувал Камелот (градът-замък на крал Артур е много по-древен), но направените разкопки показват, че тук някога се е намирал келтски манастир. Въпреки че споменатите факти все още не са изяснени, мястото привлича хиляди туристи, които идват по тези места през цялата година.

     Най-известната книга днес, която предава легендата за крал Артур, принадлежи на граф Томас Мейло. Творбата се нарича “Смъртта на Артур” и е написана през 1485 г. Мейло пише, че Камелот се намира в Уинчестър. От 849 г. до 1066 г. там се намира столицата на саксонците. Според друга съществуваща теория крал Артур живее в Северна Британия, в кралство, известно като Далриада.


Английският поет Тенисън пише за Камелот: “Не, няма град такъв, о, мили Боже - видение е той!”
     Наличието на толкова различни версии относно местоположението на Камелот може да доказва и нещо друго - Камелот единствено е съществувал във въображението на историците и писателите. Ако Камелот е съществувал в действителност, тогава най-предполагаемото му местонахождение е замъкът Кедбъри.

     Но съществувал или не, Камелот притежава магията. Може би поради факта, че дворецът-замък символизира място, където човешката чест е над всичко и животът е изпълнен с мир и хармония. Или както пише английският поет Тенисън за Камелот: “Не, няма град такъв, о, мили Боже - видение е той!”

следва продължение ...


последни в История:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ

руслан
07 Feb, 2006 | 12:23

искам продължание...много го чакам и ще се зарадвам много ,ако се появи такова продължение на статията...

stanimir
22 Mar, 2005 | 01:10

kade e prodaljenieto,tolkova e hubavo da ima prodaljenie na tazi monolitna chast ot istoriata.... bravo na vas ichakam chast treta kato i vsichko koeto moga da nucha za Kamelot


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.