Факти, Анализи, Коментари
   5 Май 2024
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Вълшебният град Камелот (част първа)
Цветан Бакърджиев - 29 Юли 2003

В течение на осем века въображението на хората е пленено от приказното царство на крал Артур. В центъра на това кралство се намира Камелот – град-замък с островърхи кули.


Хората вярват, че Камелот е град-убежище, където хората ще бъдат предпазени от бедствията.
     Златният град на мечтите, мира и хармонията Камелот за първи път завладява въображението на хората още през Средновековието. Това са времена, в които в цяла Европа върлуват епидемии и се водят войни. Хората вярват, че Камелот е град-убежище, където хората ще бъдат предпазени от бедствията. Завладяни от идеята, че Камелот наистина съществува, стотици авантюристи се отправят да търсят приказния град. Много от тях никога не се завръщат по домовете си.

     В течение на осем века въображението на хората е пленено от приказното царство на крал Артур. В центъра на това кралство се намира Камелот - град-замък с островърхи кули, където рицарите на Кръглата маса и крал Артур живеят в хармония и мир по законите на честта.


Като сядали зад кръгла маса, рицарите на крал Артур признавали своето равенство помежду си.
     Днес историците предполагат, че градът-дворец Камелот на крал Артур се е намирал в близост до териториите на замъка Кедбъри. Според легендата в средата на лятото и на Рождество Христово крал Артур и рицарите на Кръглата маса се спускали от хълма, на който бил разположен градът, и напоявали конете си от поток, чиито води били вълшебни. На това се дължали изключителната сила и дълголетието на рицарите и владетеля.

     Символ на Камелот била Кръглата маса. Като сядали зад кръгла маса, рицарите на крал Артур признавали своето равенство помежду си. Масата олицетворвала и единството между тях. Днес образец на Кръглата маса (не истинската наистина, но подобна на нея, изработена в по-късен период) се намира в Уинчестерския замък.

     Името “Камелот” е измислено от френския поет Кретиен де Труа, който бил придворен на кралица Елеонора Аквитинска. Вдъхновен от лириката на трубадурите, поетът въвел в легендата за крал Артур темата за неговата любов към прекрасната дама Гуинивър. В стиховете на Труа животът на рицаря бил посветен на прекрасна дама, в името на която той трябвало да извърши невероятни подвизи.


Поетът Труа въвел в легендата за крал Артур темата за неговата любов към прекрасната дама Гуинивър.
     Камелот на Труа се намирал извън времето и пространството, във вътрешността на най-закътаните лесове и земи. Оттук рицарите се отправяли в странстване, за да влязат в единоборство със страшни противници, да спасят невинни души от несправедливостите и да се завърнат в Камелот с победа. За хората Камелот бил въплъщение на благородството. Той символизирал превъзходството на цивилизованите владетели над варварите и тържеството на хармонията над хаоса.

     Легендата за крал Артур получава най-голямо разпространение през XII-ти век. Историята тръгва от Джефри Монмутски. В неговите разкази владенията на крал Артур се намират в Каролин в Южен Уелс, където някога е имало римска крепост и амфитеатър. По времето на Монмутски са открити руини, за които се предполага, че са останали от величествения Камелот. През Каролин тече река Уск. По нея в двореца със златни кули пристигали знатни крале и кралици от далечни страни.



последни в История:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.