Факти, Анализи, Коментари
   26 Април 2024
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
До Сфинкса откриха гробница от времето на XXVI-та династия на фараоните
1 Октомври 2005

Гробницата се намира на дълбочина осем метра и се състои от шест камери.

     В Египет археолози откриха гробница, която е от XXVI-та династия на фараоните. Погребението е открито близо до знаменития Сфинкс на платото Гиза около Кайро, съобщи РИА Новости.

     XXVI-та династия на фараоните, наречена още Саиска, управлява Египет в периода 664-525 г. пр. Христа. Характерна черта на политиката, провеждана от първия фараон на тази династия, Псаметих I, е ориентацията на Египет към гръцкия свят – в страната бързо се настаняват гръцки и карийски наемници. Египет даже успява да сключи съюз с няколко гръцки градове-държави. По време на управлението на Саиската династия укрепват позициите на Египет в Африка, успешно се развива средиземноморската търговия, изкуствата, възобновено е строителството на храмове, дворци, светилища, особено в Саис и Мемфис.

     Според думите на директора на Висшия съвет на Египет по древността, Захи Хавас, гробницата се намира на дълбочина осем метра и се състои от шест камери. В една от камерите е открита дървена кутия с 400 статуетки в нея всяка, от които е с височина петнадесет сантиметра. Археолозите продължават работа по разкриване на гробницата, която достига до тридесет метра дълбочина в скалите.


последни в История:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.