Факти, Анализи, Коментари
   5 Май 2024
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Откриха алхимически ръкопис на Нютон
19 Юли 2005

През 1404 година заниманията с алхимия, а имено опитите да се синтезират благородни метали, са забранени в Англия.


Бележки на Нютон по алхимия (снимка fdurrey.free.fr).
     В архивите на Лондонското кралско общество е открит ръкопис на сър Исак Нютон, който свидетелства за неговото увлечение към алхимията, съобщава The Guardian. За съдбата на документът не бе известно нищо до този момент с изключение на факта, че е продаден на търг през 1936 г. в Сотсби за 15 фунта стерлинги.

     Ръкописът е открит при изготвяне на поредния каталог на архива. Д-р Джон Юнг(John Young), ръководител на проекта “Нютон”, отбелязва, че това откритие е изключително важно за историята на науката.

     През 1404 година заниманията с алхимия, а имено опитите да се синтезират благородни метали, са забранени в Англия. Независимо от това, авторът на Закона за земното привличане и един от създателите на математическия анализ бил убеден в съществуването на философския камък. Роботата си по алхимия Нютон извършва съвместно с известния швейцарски алхимик Парацелс.

     Някои историци свързват увлечението на Нютон към “съмнителни” области от знанието с приносът му в теорията на гравитацията. Известно е, че великият физик прави опити да обясни отблъскването и притеглянето между частици с особено “вещество”, което осъществява връзка между тях.


последни в История:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ

Free M
17 Jan, 2006 | 21:36

Ne zabravqite,4e Nuton e bil i mason ,taka che nishto chudno da se e zanimaval i s neshta to tozi rod

Venci
21 Jul, 2005 | 17:23

Osobenoto ve6testvo nari4a Eter i ne samo sa opitva, a i go obqsnqva. Interesnoto tuk e 4e taka kakto razvivat syvmestna deinost s Paracelz, taka Nuton e vsepriznat fizik, a Paracelz - medik. Vsy6tnost i dvamata sa okultisti i alhimici...


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.