Факти, Анализи, Коментари
   5 Май 2024
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Виното е по-древно от пирамидите!
Димитър Петков - 1 Юни 2005

Американски археолози откриха съдове за вино на възраст повече от 5000 г., т.е. поне 500 години преди създаването на първите пирамиди.


Ритуалната камера е открита в Шунет ел-Забиб, част от Абидос, свещеният град на фараоните.
     Американски археолози успяха да открият ритуалната камера на първия влиятелен египетски фараон, а в нея скривалище, в което са разположени около 200 непокътнати керамични съдове за съхранение на вино и други напитки. Находката е на възраст повече от 5000 години, т.е. съдовете са скрити поне 500 години преди създаването на първите пирамиди.

     В гробницата на фараона Ур-Аха (Hur-Aha), основател на Първата египетска династия, е открит и култов параклис. Подът и пейките в него са покрити с петна с органичен състав. Вероятно това са останки от жертвоприношенията, провеждани по време на ритуалите.

     Ритуалната камера, която е изградена от глинени кирпичи е открита от обединена американска археологическа експедиция – разкопките са извършени от изследователи от Yale University, Pennsylvania University Museum и New York University. Проучванията се извършват в Шунет ел-Забиб (Shunet El-Zebib), част от Абидос, свещеният град на фараоните, където са погребани много от по-ранните египетски владетели. Този комплекс е разположен на 400 километра южно от Кайро.

     Според учените, в откритата от тях камера се е намирало тялото на фараон Ур-Аха по време на провеждане на ритуала по погребението му. Неговият гроб е в съседство с камерата, но не е ясно дали преди това е бил погребан в нея.

     В камерата са открити и три правоъгълни гроба с дървен покрив, покрити с тръстика. В единия от тях се намира много добре запазен скелет на жена, а в другия – само части от човешки кости. Експертите още не са идентифицирали тези останки.

     Освен това е открит и тайник със съдове, изрисувани с йероглифи, указващи, че те са направени по времето на управлението на Ур-Аха.

     Този фараон е основател на Първата династия, по време на която успява да завладее целият горен и долен Нил. Следващите династии смятат, че в Абидос е погребан самият бог Озирис.

     Сведенията за тази епоха са много откъслечни, поради което откритието на американските археолози е от изключително значение.


последни в История:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.