Факти, Анализи, Коментари
   5 Май 2024
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Проектът по реконструирането на истинското лице на Тутанкамон продължи 5 години
Цветан Бакърджиев - 17 Май 2005

Върху реставрирането на лицето на младия фараон работят три екипи учени от САЩ, Франция и Египет.


Полученият образ съвсем точно повтаря древните изображения на фараона.
     Учените възстановиха истинския облик на египетския фараон Тутанкамон и разкриха тайната на неговата смърт на 18-годишна възраст.

     Върху реставрирането на лицето на младия фараон работят три екипа учени от САЩ, Франция и Египет. За тяхно голямо учудване, полученият образ съвсем точно повтаря древните изображения на фараона и неговата “смъртна” маска, открита през 1922 г. от британския изследовател Хауърд Картър.

     Компютърната реконструкция на облика на Тутанкамон бе публикувана на 10 май 2005 г. – или 3300 години след неговата смърт. В детството си египетският фараон е изобразяван като Бог Слънце, който се изправя от разтворен лотос. 

     Компютърният модел на лицето на Тутанкамон е съставен от трите групи учени, които обаче работят независимо една от друга. Той е базиран на 1700 сканирани изображения на мумията на фараона. Французите и американците реконструират съвсем идентично лицето на фараона. Египетската реконструкция се отличава от тях с по-релефния си нос и ясно очертаната долна челюст.

     По време на работата по възстановяването на облика на Тутанкамон, учените успяха да открият още една тайна за фараона. Дълго време се предполагаше, че Тутанкамон е умрял през 1323 г. пр. Христа от удар в главата и е починал вследствие на черепна травма. Новите изследвания показват друго – причина за смъртта на фараона е гангрена, предизвикана от счупване на левия му крак. Инфекцията се оказала пагубна за младия фараон.

     Проектът по реконструирането на истинското лице на Тутанкамон продължи 5 години. Но предизвикателствата не спират дотук. Ръководителят на проекта Заси Хавас заяви: “Нашата крайна цел е да съживим мумията!”


последни в История:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ

цветелина
23 Apr, 2008 | 21:56

аз не виждам нищо лошо в това да харесваш някой като Тутанкамон!все пак е бил много крсив фараон,спрямо инфото от последните проучвания!Не смятам,че Айлин е луда или и работи фантазията,напротив-предвидлива е(само помислете колко е бил богат фараона и как всяка една негова вещ е направена от злато и скъпоценни камъни!)а колкото до проклятието,то е доказано от много,много време насам...И според мен е логично-те този фараон го побъркаха,не му дават никакъв покои!Нормално е да се ядоса:(Аколкото до съживяването му,аз мисля,че той отдавна е прероден(на вниманието на Айлин:))казвам го и го мисля сериозно!

Mili
13 Oct, 2006 | 22:51

az sushto sum zapalena po mumii i iskam da kaja na Aylin 4e e luda da se vlubi v 4ovek koito dori ne znae kak izglejda.Ta toi e umrql toi ne moje da se sujivi.A i egiptqnite sa 4erni.Ti...ti...vse edno da sujivish murtvec.You are crazy.

vilizar
04 Aug, 2006 | 18:02

Tova koeto e napraveno na mumiata e mnogo dobre. Ako uspeete i da sajivite mumiata 6te stane o6te po dobre. Az sam mnogo zapalen na tema mumii i iskam da stana arheolog.Mnogo mi haresvat i sa mnogo interesni. Mnogo mi se iska da ida v Egipet da vida piramidite,sa6to taka mi se iska da vida i mumiite.

Teodora
28 Mar, 2006 | 11:41

Скъпа Aylin, учените не говорят за буквално съживяване на мумията, защото това е невъзможно. А ти си болна! Ако беше господарят на сърцето ти, щеше да знаеш, че той не е изглеждал така, както е представен на компютърното изображение.


Teodora
28 Mar, 2006 | 11:36

В действителност Тутанкамон въобще не е изглеждал така - формата на носа и устните са пълна измишльотина на учените, които търсят начин да попаднат в медиите, незевисимо на каква цена.

Aylin
08 Aug, 2005 | 18:40

Napravete vsi4ko vazmojno za da go sjivite!!!Tova e mnogo vajno za men i ne se 6eguvam!!!Toy e gospodarqt na moeto sarce.Obi4am go.Moje da me mislite za luda,no tova e samata istina.

peter
04 Jun, 2005 | 03:13

praw e frodo izobshto da ne se zanimawat s voodo magii, nishto dobro neshte izleze ot mumuqta 3...

Frodo
28 May, 2005 | 12:51


Stiga be tia ne sa ligledali Mumiata. Ne znaiat li kakvo 6e stane ako sjiviat mumiata.


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.