Факти, Анализи, Коментари
   5 Май 2024
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Александрийският фар бил първият сериозен “съперник” на египетските пирамиди
Цветан Бакърджиев - 10 Май 2005

Александрийският фар представлявал и крепост, а не само помощно съоръжение за безопасно мореплаване.


Александрийският фар бил издигнат през 285 г. пр. Христа от архитекта Сострат Книдийски.
     Едно от седемте чудеса на света, което е свързано с образа на знаменития пълководец Александър Велики, е Александрийският фар. Градът Александрия, основан през 332 пр. Христа, се простирал по делтата на река Нил. Това бил един от първите градове, построени през епохата на елинизма. В Александрия се съхранявал саркофага, в който били положени мощите на Александър Македонски.

     Пристанището на Александрия представлявало опасно място за речните търговци. Водите на Нил били буйни и носели със себе си купища камъни и дървета, които затруднявали лоцманите на корабите, пристигнали в Александрия от цял Египет. Ето защо било взето решението да се построи колосален фар, който да обезопаси корабоплаването. Фарът бил построен на остров Фарос, по пътя за Александрия.

     Александрийският фар бил издигнат през 285 г. пр. Христа от архитекта Сострат Книдийски. Строителството му отнело цели 5 години. Александрия се превърнал в един от най-развитите търговски центрове и най-богатите градове в света. В услуга на архитекта, който работил по градежа, били цялата елинска флота и хиляди работници от каменоломните.

     Фарът представлявал триетажна гигантска кула, която била висока 120 метра. Това бил и първият сериозен “съперник” на египетските пирамиди. Стените на кулата били облицовани с бял мрамор, а на върха й горял страхотен огън, отражението от който било пренасяно надалече, благодарение на сложна система от огледала. Дърва за огъня качвали до върха на фара по спирална стълба.

     Александрийският фар представлявал и крепост, а не само помощно съоръжение за безопасно мореплаване. Той бил идеален наблюдателен пост, по който било възможно да се разгледа добре численстта на вражеския флот, докато той приближавал Александрия.


последни в История:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ

гери
17 May, 2006 | 15:58

има ли го о6те

Георги
28 Mar, 2006 | 18:00

Mnogo e dobro no i mo6e o6te po dobre.


MIRO
12 Nov, 2005 | 13:51

EMI, DOBRO E NO DA IMA6E O6TE SNIMKI I INFORMACIA


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.