Факти, Анализи, Коментари
   6 Май 2024
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Бойните изкуства на Окинава (част трета)
Цветан Бакърджиев - 7 Юли 2003

Точният юмручен удар на майстор на “кемпо” е способен да разбие стоманен шлем, а сабленият - да разсече бронята на ризница.


“Кемпо” е най-ефикасният начин за борба срещу самураите.
     По данни от спортната медицина юмручният удар в "кемпо" достига сила от 700 кг., а ударът с крак - над един тон. Древните майстори от остров Окинава постигат дори повече. Те посвещават целия си живот на тренировки, в непрестанен стремеж към усъвършенстване на бойните си умения.

     При движенията на крайниците точно нанесеният удар по време на битка се съчетава с “киай” или мобилизиране на жизнената енергия “ки”. Оттук води началото си практиката да се разтрошават твърди предмети - дъски, тухли, керемиди и др. По време на тези изпитания огромна роля изиграва психологическият фактор. Без страх или колебание боецът нанася удар върху наглед непреодолимото препятствие и го разрушава.


3000 самураи подчиняват на своята воля остров Окинава.
     Юмручният удар при “кемпо” е способен да разбие стоманен шлем, а сабленият удар с острието на дланта - да разсече бронята на ризница. Изкуството на дишането с “диафрагмата”, сложният ритъм на движенията, техниката на ударите и блоковете се усъвършенстват чрез практиката на формалните упражнения - “ката”.

     При бойното “кемпо” се набляга на подготовка и на тялото, и на духа. Използването на оръжие, когато това е възможно и необходимо, също не се пренебрегва. Неговото овладяване е включено в задължителната програма за майсторите. На Окинава окончателно се оформят стилове за боравене с различни подръчни средства, които могат да бъдат използвани като оръжие.


Изкуството на “кемпо” се противопоставя на мечовете на самураите.
     На първо място сред оръжията в “кемпо” се намира двуметровата тояга “бо” - извънредно лека и със заострени краища. Следва “нунджаку”, което представлява две кръгли или четвъртити палки с дължина около лакът, свързани в единия си край с въже или верига.

     В ръцете на истинския майстор “нунджаку” създава сякаш защитно поле около боеца, описващ във въздуха смъртоносни “осморки”. Голямо предимство на оръжието е размерът му - “нунджаку” може да бъде скрито в ръкава на кимоно. Овладяването му до такава степен обаче, че да може да се противопостави на меча или алебардата на самурая, изисква дългогодишни тренировки.


последни в История:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.