Факти, Анализи, Коментари
   5 Май 2024
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
В Хондурас откриха нови доказателства за високоразвитата култура на маите
Димитър Петков - 1 Юли 2005

Специалистите обявиха, че са открили 69 напълно запазени и 30 останки от сгради.


Руини на културния център на маите Копан.
     Неочакван успех постигна международна ерхеологическа експедиция от хондураски и японски учени. Изследователите направиха разкопки в археологическия център Копан на около 300 километра от столицата на Хондурас – Тегусигалпа. Специалистите обявиха, че са открили 69 напълно запазени и 30 останки от сгради. Тези сгради принадлежат на високоразвитата доколумбова култура на маите, която процъфтява в периода от 250 до 900-та година на територията на деншните Белиза, Гватемала, Хондурас, Мексико и Салвадор.

     Според думите на японския археолог д-р Макамура (Makamura), в продължение на седем години ръководената от него експедиция е открила в
Копан е център на културата на маите. Той е разположен в западната част на страната, близо до границата с Гватемала в долина, заобиколена от планини и прорязана от река Копан на 640 м. надморска височина.
Това е един от най-красивите градове на маите, познати досега, особено прочут със скулптурите и йероглифските си надписи. Според някои източници, град Копан е разрушен от заместника на Алварадо - Еран де Чавес, през 1530 г. През 1839 г. Стивънс и Катъруд разкриват руините, които били почти изцяло покрити от джунглата.
От 1936 г. институтът Карнеги и хондураското правителство започват дейности, свързани с прочистването и възстановяването на този великолепен археологически парк.
Копан повече от 450 важни за науката обекти. Всички обекти от древното минало (възрастта им е около 1500 години) са открити вляво от централния комплекс, състоящ се от няколко десетки структури.

     Вниманието на археолозите е привлечено от гробницата на 12-годишно дете, където са открити много уникални предмети – глинени съдове, флейта, нагръден талисман от нефрит с фигура на папагал ара – свещен символ за древните маи.

     Според специалистите, новото археологическо откритие ще бъде отворено за туристи след около две години.


последни в История:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.