Факти, Анализи, Коментари
   4 Май 2024
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Статуята на фараон Рамзес II вече няма да се издига в центъра на Кайро
Цветан Бакърджиев - 11 Март 2005

Операцията по превозването на статуята на Рамзес Втори ще струва милиони долари и ще отнеме около година.


Египетските власти обявиха намерението си да преместят статуята на фараона Рамзес II.
     Египетските власти обявиха намерението си да преместят статуята на фараона Рамзес II, създадена преди почти век, от център на Кайро в друг централен град на Египет.

     11-метровият гранитен паметник, който тежи 83 тона, ще бъде пренесен на разстояние 30 километра с помощта на специално устройство, което да издържа на подобни чудовищни натоварвания. За да се изпълни поставената задача, ще бъде необходим да бъде разрушен, а след това наново построен голям пешеходен мост.

     Фараонът Рамзес II или Рамзес Велики, както го наричат историците, е бил потомък на деветнадесетата династия на Египет. Той е известен още с прозвището “фараонът-стрител”.


Фараонът Рамзес II е потомък на деветнадесетата династия на Египет.
     На Рамзес Велики принадлежи “рекордът” по най-дълго управление на страната. За това време Рамзес II построява множество статуи и храмове в своя чест, разположени в различни части на Египет.

     От всички постройки най-големи са двете 20-метрови статуи на седящия Рамзес Велики в Абу-Симбел, който се намира в южната част на Египет.

     Статуята, която престоява половин век на площада пред централната гара на Кайро, бе открита от археолози, поставена в хоризонтално положение, край древния град Мемфис. Операцията по превозването на статуята на Рамзес Втори до новото й местоположение ще струва милиони долари и ще отнеме около година.


последни в История:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.