Факти, Анализи, Коментари
   4 Май 2024
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Египетският фараон Тутанкамон е починал от естествена смърт
Цветан Бакърджиев - 24 Януари 2005

Хауърд Картър, който открива гробницата на Тутанкамон през 1922 г., използва нагорещени метални пръти за отварянето на саркофага и за снемането на златната траурна маска от мумията.


Процедурата по изследване на мумията на Тутанкамон бе предшествана от ожесточени спорове.
     В началото на януари 2005 г. египетски учени изследваха мумията на фараона Тутанкамон и публикуваха резултатите от своите изследвания. Специалистите единодушно достигнаха до извод, който разтърси научните среди - младият фараон е починал от естествена смърт, а не е бил убит от приближените си, както се считаше досега. Напълно бе изключена вероятността Тутанкамон да е умрял от нанесен му по главата фатален удар - черепът няма следи от характерните поражения. Окончателните резултати относно причината за смъртта на фараона ще бъдат публикувани до края на 2005 г.

     Процедурата по изследване на мумията на Тутанкамон бе предшествана от ожесточени спорове и “битки” между учените и общественото мнение - изследователите държаха да изнесат мумията от гробницата и да я изследват в Кайро, което обаче предизвика бурни протести сред египетското население. Първоначално учените се отказаха от плановете си за мумията, но след това достигнаха до компромисен вариант, удовлетворяващ и двете страни - изучаването на мумифицираните останки на Тутанкамон бе извършено в самата гробница.

     Оказа се, че мумията се намира в изключително лошо състояние. Английският египтолог Хауърд Картър, който открива гробницата на Тутанкамон през 1922 г., използва нагорещени метални пръти за отварянето на саркофага и за снемането на златната траурна маска - “варварска технология”, според съвременните разбирания. В онези години обаче, точно този метод няма конкуренция сред научната общественост. След отварянето на саркофага, мумията повече от година е изложена на въздействието на въздуха и слънчевите лъчи, което води до сериозоното й повреждане - останките се разпадат на 13 отделни части.

     Именно поради тази причина египетските граждани не позволиха на учените да пренесат мумията в Кайро. Подобно пътешествие би се оказало фатално за останките на фараона, а и от религиозни съображения на изследователите не бяха позволени подобни действия, дори й в името на науката.


последни в История:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ

ioio 11
20 Sep, 2013 | 21:05

тутанкамон е един много добър владател живял някога в древноста


TutanKamonKa
08 Mar, 2010 | 19:47

otnosno komentara na QDOSANAAAA ama kurvo lape6ka na tebe kat ne ti trqbva tva ko go 4ete6 i koq si da daa6 takuv 6iban komentar o6te ti e nedorazvit tolkova mozuka,za da proumee6 za kakvo stava vupros!!!
Ina4e vsi4ko e strahotno za tezi,koito naistina se interisuvat ot tova!
Radvam se 4e ima takiva saitove,poradi pri4inata se sum zapalena s vsi4ko svurzano s Tutankamon!
NA KOITO NE MU HARESVA DA NE 4ETE BAHHHTI I PROSTOLUDIETO LAPE6KO!!!

Nicola
08 Feb, 2010 | 10:05

Ами от всичко което прочетох не намерих 1 свестен коментар. Не живея в България а в Южна Америка и поне веднъж на година ходя в Египет. Виждал съм Тутанкамон с маска ръкавици и спецялно облекло. Там има куп учени всаки ден. Тутанкамон не е умрял от удар или в битка нито пък от естествана смърт. Той е умрял от силен удар. Той чупи своя глезен при падането. Казаха, че скоростта с която е карал преди да падне е била минимум 80 км в час. При удара той пада и капачката му изхвърча. След като го намират бива твърде късно. Той е бил с гангрена. Треперел е а раната е била желирана заради бактерийте по негово време. След като са започнали мумифицирането те са премахнали счупения му гръден кош. Доколкото за счупения грабначен стълб не е ясно дали не го е счупел приживе или първите му откриватели, който са рязали мумията със скалпел. Дано да съм помогнал. Сега по последния комент на това пишлеме. Гробнецата е красива. Златото е оформено излъскано и леко бодливо на допир. Има купища предмети като дървени колела, колесница и дори игра наподобяваща шахматно поле. Има златни фигури на фараона както и на боговете. Най големи са статуйте на Тутанкамон и бога на подземното царство. В средата е серкофага. Той има 8 плочи от които първата е най голяма. В грабнецата има милиони отровни и заразни бактерий. Затова се влиза с маска. Друго немога да се сетя.

ЯДОСАНААААААА
23 Nov, 2009 | 18:05

ТУКА В ТОЯ ШИБАН ГУГАЛ НЯА НИЩО ПОЛЕЗНО АЗ СЪМ 7 КЛАС И МЕ КАРА Г-ЖАТА ДА НАМЕРЯ ИНФОРМАЦИЯ ЗА ГРОБНИЦАТА НА ТУТАНКАМОН А НЕ ЗА НЕГО ИЛИ ТЪПОТО ОБНОВЯВАНЕ...АМА ХИЧ НЕ МЪЙ ГРИЖА КО ША ОБНОВЯВАТ ...НИЩИЧКО БЕ НИЩО НЯМА ТУКА............БАСИЙ УЖАСА ДУМИ НЯМАМ......ИСКАМ НЕЩО ЗА НЕГО НЕ ЗА ШИБАНОТО МРЪСНИШКО КИРЛИВО ОБНОВЯВАНЕ А ЗА ГРОБНИЦАТА УЕ МАМКА МУУУУУ

EGIPET
05 Feb, 2009 | 09:23

NALI E UMRQL OT INFEKCIQ V KOLQNLTO?PAK I KAKVA ESTESTVENA SMART NA MOMCHE NA 19 GODINI

Мелани
25 Dec, 2008 | 15:41

Чакайте малко никой не е казал че това наистина е Тутанкамон....кой знае каде е гробницата..това е само иследователско мнение не е 100% истина.

марина
05 Feb, 2008 | 01:15

Последното доказателство за смърта на детето фараон е че той е починал от удар в коляното с много остър предмет.Има две версий или е бил паднал от колесницата си,или някой го е бил ударил с брадва или нош по крака или по-точно бил е ударен точно в капачката на коляното,получило се е замарсяване на кравта което е довело до смърта на Тутанкамон детето фараон.

flash
05 Nov, 2007 | 10:47

ne e vqrno! dokazano e 4e e umrql ot udar po glavata! ima snimki praveni s ultr moderen skener! ima cql film po national geografic canel, samo za tova kak e umrql! 10x

Veni
01 May, 2006 | 17:07

tctctc ty e umrql ot me4 v kolqnoto tu ot estestvena smurt !! e idi gi razberi tiq u4eni ;

ПиТ-БуЛл
20 Nov, 2005 | 17:22

мноооооо яка историйка теглете си я и я про4етете

Кристиян Христов Христов
26 May, 2005 | 23:44

Да ви кажа пичове аз сам тоста любознателен на тема древна история,но най-вече от древно Египедската.Та ви казва Тутанкамон детето фараон е бил убит от поклониците на Сет-богът на хауса.Ако искате още информация ми пишете на dead_of_driven@mail.bg.Ще ви пратя мойте иследвания.

MAS
25 Apr, 2005 | 11:36

As pak hich ne mislia tai da vi kaja stoto poslednite nauchni otkritia kazvat drugo.

ИВАН
25 Mar, 2005 | 17:22

ДА И АЗ СМЯТАМ ТАКА>


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.