Факти, Анализи, Коментари
   6 Май 2024
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Бойните изкуства на Окинава (част първа)
Цветан Бакърджиев - 23 Юни 2003

Бойното изкуство “кемпо” произхожда от остров Окинава. То възниква в тайни общности, където се търсят средства за борба без оръжие срещу меч, копие и лък.


През 1606 г. Окинава е завладян от 3000 самураи.
     Според историческите източници Япония е прародината на всички разновидности на ръкопашния бой “кемпо”. Но преди около сто години в самата държава съществуват единствено слухове за тайнствената самоотбрана без оръжие. Съвременното японско изкуство “кемпо” произхожда от Окинава - най-големият остров от архипелага Рюкю и морски кръстопът на древните търговски пътища. Населението на Окинава има общи етнически корени с японците. То говори собствен език и защитава ревностно своята независимост.

     През 1372 г. кралят на Рюкю се признава за васал на Китай. Империята изпраща военен посланник в Окинава, а китайска колония се заселва в покрайнините на град Наха. По-късно нейни членове се прехвърлят и в градовете Сюри и Томари. Въпреки, че китайската общност живее изолирано, подобно на останалите държави от Югоизточна Азия, именно от нея се прокрадват първите сведения за “кемпо” - тайнственото изкуство на ръкопашния бой.


Окинава е най-големият остров от архипелага Рюкю.
     През 1429 г. крал Сьо Ха Си окончателно обединява феодалните владения в Окинава. В желанието си да пресече всякакви опити за бунтове и да укрепи властта си, Ха Си забранява на всички освен на кралските войни и на придворните си да носят оръжие. Окинавците остават напълно беззащитни пред произволите на войниците и разбойническите шайки, които бродят из гористите планини на острова. Мерките на Ха Си принуждават селяните да противопоставят силата на волята и твърдостта на духа си срещу оръжието, а срещу стоманената броня - добре тренираните си мускули. Традициите на “кемпо” - единственото средство на народа за борба с узурпаторите, се предават от поколение на поколение в Окинава.

      След като кралство Рюкю отказва да подкрепи военните авантюри на могъщия японски владетел Тоетоми Хидеуши, съдбата на архипелага е решена. През 1606 г. Окинава е завладян от 3000 самураи. Кралството се превръща в протекторат на японската империя. Населението е подложено на непосилни данъци и жестока дискриминация.


Селяните са принудени да се борят с голи ръце срещу многочислените самурайски отряди.
     Селяните обаче не остават безучастни. В отговор на насилието срещу тях те започват да убиват събирачите на данъци и да унищожават самурайските конвои. Тогава японският наместник Хидеуши заповядва да се конфискува оръжието на населението. В цяла Окинава започва “лов на мечове”. Селяни, граждани и монаси, които укриват дори обикновено ножче, са заплашени със смъртно наказание. За да бъде изключена всякаква възможност за производство на оръжие, ковачниците по селата се изгарят и се изземват всички домакински предмети, направени от метал. На жителите на всяко село се предоставя по един-единствен нож, който се намира в японски страж и се дава срещу разписка за съвсем кратък период от време.

     Селяните не са в състояние да се съпротивляват с голи ръце срещу войниците. Двама-трима майстори на “кемпо” обаче са достатъчни, за да се справят с няколкостотин насилници. В тайните общности, които възникват в градовете и селата се усъвършенстват всякакви хватки за борба без оръжие срещу меч, копие и лък. Неравните сблъсъци продължават почти два века, докато накрая бунтовниците са надвити от огъня на японските мускети.



последни в История:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ

xxx
31 Jul, 2003 | 18:13

Ама много си наблегнал на легендарните неща:) Например ". Двама-трима майстори на “кемпо” обаче са достатъчни, за да се справят с няколкостотин насилници". Баси мамата - такова животно нема.


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.