Факти, Анализи, Коментари
   4 Май 2024
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Американската и древноегипетската цивилизации са възникнали по едно и също време?
Димитър Петков - 6 Януари 2005

Резултатите показват, че по време на появата в Египет на първите фараони на територията на Перу съществува развито общество със сложна социална йерархия и религия.


Амфора открита по време на разкопките в Перу.
     Последните археологически разкопки по Тихоокеанското крайбрежие на Перу дават повод на археолозите да твърдят, че древните цивилизации в Южна Америка са с 400 години по-стари в сравнение с данните до момента, пише Daily Telegraph.

     По време на изследванията се изучават образци от керамични съдове и строителен материал, от който са изградени първите пирамиди, появили се на американския континент. Резултатите показват, че към 3100 г. пр. Христа на територията на Перу съществува достатъчно развито общество със сложна социална йерархия и религия. Именно към този исторически период се отнася и появата в Египет на първите фараони.

     Открития, направени по време на разкопките в района на град Форталеза (Fortaleza) и в долината Пативилка (Pativilca), свидетелстват, че там съществува цивилизация, която става прародител на инките. Според Джонатан Хаас (Jonathan Haas) от Чикагския национален музей, важността на направените открития няма аналог в Новия свят.

     Хората в този праобраз на държава се хранят предимно с риба и селскостопански култури – тикви, батати, фасул, пипер.

     Отглеждането на памук дава силен тласък в развитието на отделните домакинства на древните жители на Южна Америка. От памук започват да се плетат рибарски мрежи, които правят риболова много по-ефективен, което довежда до разцвет на културата по крайбрежието на океана. По това време лодките се изграждат от тръстика, а поплавъците на мрежите от леки тикви (кратуни).

     Селището в долината Пативилка според приблизителни разчети е населявано от около 3000 жители. Тук има площади, пирамиди и др. Най-голямата пирамида датира от 2627 г. пр. Христа и достига височина двадесет метра.

     Според на д-р Хосе Оливера (Jose Oliver) от Лондонския археологически институт, тези находки показват, че още в третото хилядолетие пр. Христа в Перу има високо развита архитектура и градостроителство не само в отделни участъци, а на достатъчно широка местност.


последни в История:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.