Факти, Анализи, Коментари
   5 Май 2024
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
В Израел откриха древно селище
Димитър Петков - 3 Януари 2005

Находката се намира на около 4 километра южно от днешен Тел Авив и заема около пет акра.


На територията на селището са открити глинени гърнета и делви, мавзолей, гробище и постройки от глинени кирпичи.
     Израелски археолози откриха древно населено място. Преполага се, че то е било в разцвета си около IV в. пр. Христа. Според учените, това откритие може да хвърли нова светлина върху събитията, случили се на територията на Светите земи през този период. Находката се намира на около 4 километра южно от днешен Тел Авив.

     Ръководител на археологическата експедиция е Узи Ад (Uzi Ad). Археологът д-р Шимон Гибсън (Shimon Gibson) съобщи, че изследователите са открили няколко града, съществували през този период, но практически не са открити села. Според д-р Гибсън, оскъдната информация за съществуване на села може да промени представата на археолозите за начина, по който са функционирали малките селища по това време.

     На територията на селището, която заема около пет акра, учените са открили също място за производство на глинени гърнета и делви, мавзолей, гробище и постройки от глинени кирпичи. Археолозите са открили също и единадесет помийни ями, разположени в източната част на селището.

     Известно е, че през този период контролът над територията постоянно е преминавал от едни ръце в други. Първоначално там е господствала египетската империя на птоломеите, а по-късно сирийското царство на селевкидите. През II в. пр. Христа територията е завзета от евреите хасмонеяни. Според Узи Ад, жителите напускат селището, след като то е превзето от хасмонеяните.


последни в История:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.