Факти, Анализи, Коментари
   5 Май 2024
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Във френския замък Шамбор бе изложена най-скъпата книга на света
Цветан Бакърджиев - 7 Октомври 2004

На изложбата са представени образци на живописта и скулптурата от XV-XVI-ти век, които свидетелстват за първите стъпки на Ренесанса във Франция и влиянието на Италия върху художественото творчество на френските живописци.


Във френския старинен замък Шамбор бе организирана изложба на исторически реликви.
      В известния френски старинен замък Шамбор бе организирана изложба на исторически реликви и предмети на изкуството от епохата на Ренесанса. Изложбата премина под названието “Кавалкадата на италианските благородници”.

      Изложбата е посветена на влиянието на италианското Възраждане върху културата на Франция и отразява етапа на “активен износ” на ценостти в епохата на Ренесанса от Апенинския полуостров в цялата останала част на Европа.

      На изложбата са представени образци на живописта и скулптурата от XV-XVI-ти век, които свидетелстват за първите стъпки на Ренесанса във Франция и влиянието на Италия върху художественото творчество на френските живописци.

      Ярко доказателство за този исторически факт се явява и самият замък Шамбор. Шамбор е най-ценният представител сред замъците от долината Луар. Той се е превърнал в символ на френското Възраждане. Замъкът е принадлежал на Франциск I, царувал от 1515 г. до 1547 г. През 1515 г. Франциск I заминява за Италия, за да си върне отнетото му “миланско наследство”.


В кралската колекция се появява и “Джокондата” на гениалния Леонардо да Винчи.
     В резултат на знаменитата битка за Ломбардия, младият крал се сдобива не само със славата на знаменит владетел и пълководец, но донася и във Франция много произведения на италианското изкуство. Той започва да налага в родна Франция и самия модел на италианската култура, поставен от неговите предшественици - Карл VIII и Людвик XII.

     Франциск I се прославя със своето покровителство над Леонардо да Винчи, който е поканен да пристигне във Франция през 1517 г. По това време в кралската колекция се появява и “Джокондата” на гениалния творец. На изложбата в замъка Шамбор е представено копие от безценната картина.

      Перлата на изложбата е знаменитият “Лестерски кодекс” на Леонардо да Винчи. Според самият да Винчи това представлява “трактат за водата, земята и небесните дела”. Кодексът е написан преди повече от 500 години в периода 1504-1516 и е оценен като най-скъпата книга на света. Тя е закупена от Бил Гейтс за 24 млн. долара.


последни в История:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ

delailah
21 Sep, 2006 | 00:36

Сигурна съм, че "ЛюдвиК" не се пише така...

Той
05 Nov, 2004 | 18:15

Реката се казва Лоара, а кралят - Франсоа. Ама кой да прави справки по речници и енциклопедии. . .

as
11 Oct, 2004 | 13:10

G-da redaktori vas kade sa vi ucili ce nowinata se publiukuwa v poslednia pasaz? Samop po soc vreme novinata se pisheshe v poslednia i predposlednia pasaz! Javno pri vas ne e otminalo vremeto na soca!
Ako iskate da vi cetat pishete po normalnia nacin:
1. Novinata
2. Sled tova trla-la-la-to


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.