Факти, Анализи, Коментари
   5 Май 2024
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Френски археолози откриха тайно помещение в Хеопсовата пирамида
Цветан Бакърджиев - 7 Септември 2004

За построяването на Хеопсовата пирамида са използвани 2,3 милиона каменни блока, всеки от тях със средно тегло 2,5 тона.


Височината на Хеопсовата пирамида е 146,6 метра.
     Двамата френски археолози-любители Жил Дормайон и Жан-Ив Вердхарт твърдят, че са открили тайно помещение в египетската пирамида, в която са положени останките на фараона Хеопс. Помещението до момента не е изследвано, въпреки непрестанните проучвания, които се водят през последните десетилетия. Французите публикуваха книга, в която описват пътешествията си до Гиза през 1986 и 1998 г. Според тях Хеопс е погребан именно в тайното помещение, което се намира под “Камерата на царицата”.

     До този извод археолозите достигат, след като получават резултати от изследването на плътността на материали, използвани при техника, наречена микрогравиметрия. Те откриват, че под “Камерата на царицата” се намира кухина, закрита с каменна плоча. Наличието на кухината, която е с ширина от няколко метра, се потвърждава и от японски учени, които провеждат сходни изследвания с помощта на радар.


Французите предполагат, че кухината представлява коридор, който води към по-дълга камера.
     Французите предполагат, че кухината представлява коридор, който води към по-дълга камера, скрита в дълбините на пирамидата. Твърде е възможно това да е “Погребалната стая”, която изследователите търсят от години, но безуспешно. До момента обаче французите не могат неопровержимо да докажат своята теория, тъй като се нуждаят от разрешение да продължат проучванията си. Египетските власти отказват да им го дадат, позовавайки се на факта, че двамата археолози не са професионалисти.

     Височината на Хеопсовата пирамида (която и в наши дни и съхранила оригиналната си височина) е 146,6 метра. За построяването й са използвани 2,3 милиона каменни блока, всеки от тях със средно тегло 2,5 тона. Блоковете се съединявали помежду си с помощта на цимент. Те били притиснати един до друг така плътно, че британският египтолог Флиндърс Петри (1853-1942) отбелязва, че между блоковете не можели да бъдат вкарани “нито игла, нито косъм”.


последни в История:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ

Onlooker
14 Jul, 2005 | 23:13

Имах впредвид Велев, съжалявам!

Onlloker
14 Jul, 2005 | 23:12

Христо, твоето твърдение за цемента ми се стори много интересно. Да си призная - досега не съм срещал нищо по въпроса. Можеш ли да посочиш линк или литература, където мога да прочета повече по въпроса.

Велев
13 Mar, 2005 | 14:21

hristo,
навярно не си чувал, че рецептата на цимента не е откритие а е научена от надписи и изследвания на материали от Африка (Египет).
А за тунелите до Ирак ми се струва несериозно.

Hari
05 Jan, 2005 | 18:08

Да бе,Ирак втория по производство на петрол в света,и представятели си битката се води заради тунелите?ХА-ХА

pesho
17 Dec, 2004 | 23:38

hehe smeshnici :)

hristo
06 Dec, 2004 | 22:36

abe kakav e toya ciment predi 3500godini o6te malko ]e pi6ete 4e e marka 500

svet
05 Dec, 2004 | 19:37

az mislia ce rumen e prav zashtoto prosto shte otneme mnogo vreme i tunelite she se srutiat poradi neblagopriatnite uslovia

Emilia Mutafova
26 Nov, 2004 | 07:06

Rumen Milev, Opitayte se da prochetete staroistoriata na Arabskite darjavi i chak togava shte doydete do tova zakliuchenie i Vie. Ot 1979 god. varvia zad tezi, koyto sega se borit da poluchat nazvanieto buntovnitsi.

rumen milev
24 Nov, 2004 | 19:50

iskam da zadam vapros na Emiliana Motafova.ti ot kade znaesh che tezi tuneli vodqt do Irak?a aza miga da ti kaja che voinata e vedi ne ,za da ne se namerqt tezi tunale , a za petrola koito pritejavat irakchanite.:)

Emilia Mutafova
10 Nov, 2004 | 06:43

MNOGO GRESHI BRITANSKIAT EGIPTOLOG FLINDARS PETRI (1853 - 1942), KATO OTBELIAZVA, CHE NE MOJE DA BADE VKARANA NITO IGLA NITO KOSAM. ZA SAJALENIE POD TIAH IMA TUNELI KOYTO VODIAT DO I R A K ZA TOVA SE BIAT VAV FALUDJA S TAKOVA UJESTOCHENIE, ZA DA NE SE RAZBERE KADE E ORAJIETO NA SADAM HUSEIN I IRAN.


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.