Факти, Анализи, Коментари
   17 Октомври 2021
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Откриха най-стария календар в света
17 Юли 2013
Открити са 12 дупки, които отразяват фазите на Луната и се използват за определяне на месеците в лунния календар

Археолози откриха в поле близо до замъка "Кратес" в Шотландия най-стария календар в света. В момента от него са останали само дупки, в които преди това са били вкопани дървени стълбове, съобщава ВВС.

Според изследователите, са открити 12 дупки, които отразяват фазите на Луната и се използват за определяне на месеците в лунния календар. Няколко дупки са ориентирани към точката на изгрева в деня на зимното слънцестоене. Възраст на съоръжението е около 10 хиляди години, т.е, този календар е с няколко хиляди години по-стар от този в Месопотамия, считан до момента за най-стария.

Няколко необичайни вдлъбнатини са забелязани за първи път през 2004 година. Анализът проведен от изследователи показал, че в тези дупки е имало дървени стълбове. Календарът първоначално е открит във въздуха по време на въздушно проучване, което се провежда Кралската комисия за древни паметници и история на Шотландия.


последни в История:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2021 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.