Факти, Анализи, Коментари
   8 Май 2024
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Гиза – наследството на фараоните (част първа)
Цветан Бакърджиев - 20 Август 2004

Египетските управници издигали за себе си “Домове на смъртта”, в които съществували сложни комплекси от подземни помещения, снабдени с всичко необходимо за задгробния живот на фараона.


Трите големи пирамиди в Гиза били построени по времето на Четвъртата дипнастия.
     Трите гигантски пирамиди в Гиза се извисяват насред пустинята на разстояние 8 км. от Кайро. Те се намират сред окръжаващ ги комплекс от второстепенни пирамиди и гробници. До тях е издигната колосалната статуя на Големия Сфинкс.

     Чудесата на Древния свят съществуват вече почти 5000 години, въпреки че едва през XIX-ти век учени и археолози започват да разбират по какъв начин и защо са били построени пирамидите – гигантски символи на мощта на фараоните!

     Град Гиза е разположен в горната делта на река Нил – на мястото, където в миналото е преминавала границата между Горен и Долен Египет. Двете царства се обединили и за столица на Новото египетско кралство бил избран град Мемфис, разположен на западния бряг на река Нил. Градът се превърнал в седалище на фараоните. Една след друга се изредил 30 династии, които управлявали Египет в продължение на 3000 години.


Египетските управници издигали за себе си “Домове на смъртта”!
     Трите големи пирамиди в Гиза били построени по времето на Четвъртата дипнастия (2575-2465 г. пр. Христа). Първата издигната пирамида е и най-голямата от трите – това е гробницата на фараона Хуфу, когото древногръцкият историк Херодот нарекъл Хеопс (Хеопсова пирамида).

     Втората пирамида е централната – тя съвсем малко отстъпва по размери на Хеопсовата пирамида. Гробницата носи името на сина на фараона Хеопс – Хафра или Хефрен. Третата пирамида е и най-малката и е принадлежала на фараон Менкаур или Микерин, който бил внук на Хеопс. Гробниците са разположени на брега на река Нил – величественият Нил се почитал от египтяните като Реката на смъртта.

     Фараоните се провъзгласявали за живи божества, на които било предопределено след смъртта да се влеят в многочисленото семейство на боговете, почитани от египтяните. Египетските управници издигали за себе си “Домове на смъртта”, в които съществували сложни комплекси от подземни помещения, снабдени с всичко необходимо за задгробния живот на фараона – храна, скъпоценности, оръжия.



последни в История:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ

tzvetelina
23 Oct, 2004 | 15:16

ymno ymno-nqma 6to

Finlip
23 Aug, 2004 | 07:59

толкова архаичен текст в интернет не бях срещал. недоумявам какъв е смисъла


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.