Факти, Анализи, Коментари
   4 Май 2024
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Американски учени доказаха, че Наполеон е убит от своите лекари
Цветан Бакърджиев - 17 Януари 2005

В същото време фактът, че Наполеон наистина страда от рак на стомаха в последните месеци от живота си, не се поставя под съмнение от никой от изследователите.


Наполеон умира на 52 години, заточен на остров Света Елена.
     Истината е, че великият френски император и пълководец Наполеон Бонапарт умира не от отравяне, а от неправилно лечение. До такъв извод достигнаха лекарите от Центъра по съдебна медецина в Сан Франциско, съобщи Би Би Си, позовавайки се на списание New Scientist.

     Император Наполен Бонапарт умира на 52 години, заточен на остров Света Елена. Дълго време историците се придържат към версията, че Наполеон умира от рак на стомаха.

     През 2001 г. обаче експерти от института в Страсбург правят революционно изследване и извършват спектрален анализ на кичур коса на Наполеон, отрязан непосредствено след смъртта на великия император. Резултатите показват, че Наполеон умира от бавно и мъчително отравяне на организма. Откритието е възприето като официална версия за смъртта на френския император.


Наполеон наистина страда от рак на стомаха в последните месеци от живота си.
     По мнение на група медицински експерти от Сан Франциско причина за смъртта на императора всъщкност не е отравяне, а лечението, в което лекарите са предписвали на пациента си силнодействащи успокоителни, вредни за стомаха му. Наполеон смятал, че приема разхлабително, което да облекчи болките. Той продължавал да приема успокоителни до самата си смърт. Организмът на императора губел голямо количество калий, което нарушавало водно-солевия баланс н организма на Наполеон и довело до нарушена работа на сърцето.

     “Разбира се версията за умишлено отравяне е далеч по привлекателна за истриците”, заявява ръководителят на изследванията. “Но така или иначе, съществуват неопровержими доказателства, че Наполеон е умрял не от отрова, а от собствените си доктори!”

     В същото време фактът, че Наполеон наистина страда от рак на стомаха в последните месеци от живота си, не се поставя под съмнение от никой от изследователите. Учените са категорични, че така или иначе, дори и да е било избегнато неправилното лекуване от страна на лекарите, кончината на “малкия” голям император е била въпрос на седмици!


последни в История:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ

Божана
05 Mar, 2005 | 22:14

Ne smqtam 4e tova izob6to e vyzmojno.Vse pak govorim za 4ovek koito e imal 100ci vragove i ot druga strana za imperator, koito e razpolagal s vyzmojno nai-kvalificiranite lekari za vremeto si.


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.