Факти, Анализи, Коментари
   4 Май 2024
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Гърците разбиват персите в битката при долината Маратон
Цветан Бакърджиев - 3 Януари 2005

Легендата гласи, че след края на битката към Атина се отправил маратонец, който пробягал 42 километра, за да донесе добрата новина на гражданите на гръцката столица.


Триумфът на гърците се превръща в ключов момент в развитието на западната цивилизация.
     Американски астрономи доказаха, че общоприетата дата, на която историците считат, че се е разразила битката при долината Маратон, най вероятно е грешна. За легендарното сражение досега се смяташе, че се е провело на 12 септември 490 година пр. Христа. На тази дата при долината Маратон атинските бойци посрещнали настъпващата армия на персите и успели да я разгромят, печелейки невероятна победа.

     Историците смятат, че въпросната битка и последвалият триумф на гърците се превръщат в ключов момент в развитието на западната цивилизация. Следва разцвет в развитието на атинската култура, която постига големи успехи в областта на математиката, драмата, философията и астрономията.


Скулптура на маратонеца от 330 г. прл Христа.
     Легендата гласи, че след края на битката към Атина се отправил маратонец, който пробягал 42 километра, за да донесе добрата новина на гражданите на гръцката столица. При пристигането си маратонецът възкликнал: “Празнувайте, гърци, ни сме победителите!” и паднал мъртъв на земята. За повечето учени обаче тази история не е нищо повече от древногръцки мит.

     Датата на сражението при Маратон е определена през XIX-ти век от историка Август Бек, който се осланял на записките на летописеца Херодот, направени след сражението. Херодот пише, че Атина се обърнала за помощ към Спарта. Разстоянието между двата града било около 240 километра. Спартанците отхвърлили молбата на събратята си и заявили, че не могат да влязат във война по време на религиозния празник Карнея. Именно този празник дал основания на историка Бек да предположи коя е точната дата на сражението при Маратон.

     Доналд Олсън от университета в Тексас и неговите колеги обаче считат, че датата е определена грешно. Карнея е спартански празник, затова и датата на битката е определена от Бек по спартанския календар, който е различен от този на Атина. И двата календара се основават на лунните цикли, но не са идентични. Според астрономите спартанският календар се движи с месец напред от този на Атина. Това означава, че в действителност битката при долината Маратон трябва да се е състояла на 12 август 490 г. пр. Христа.


последни в История:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ

4авдар
19 Feb, 2009 | 15:21

tova e pravilnoto opisanie za bitkata maraton no nie imame da pi6em i za termopili tova shte go napisha a sled tova zapo4vam i za termopili mnogo e interesno da vadi6 informaciq za nqkoi predmet osobenno za istoriqta.

колио
22 Feb, 2005 | 12:16

a we tva kwo ob6to ima s aleksandar makedonski we

trallala
30 Jan, 2005 | 11:36

Nqma da se u4udq,pokraj wojnata w Irak,ako "dokazat",4e persite nikoga ne sa pobezdawali nikogo,hahaha
Towa e lo6a praktika pri nqkoi "u4eni",da me6at istoriq s politika i da osakatqwat istoriqta.


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.