Факти, Анализи, Коментари
   9 Май 2024
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
В търсене на митичния град Троя (част трета)
Цветан Бакърджиев - 21 Юли 2004

Парис – най-красивият от смъртните мъже, бил накаран да определи коя е най-прекрасната от трите богини – Хера, Атина Палада и Афродита.


Във филма “Троя” Орландо Блум изпълнява ролята на Парис, а Даян Крюгър - на хубавата Елена.
     Състоянието на намерените човешки останки сред разкопките свидетелствали, че гражданите на града умрели от насилствена смърт около 1250 г. пр. Христа. Тази дата се счита от повечето учени за времето, когато пада Троя!

     Героичната схватка на гърци и троянци започва, след като Парис – най-красивият от смъртните мъже, бил накаран да определи коя е най-прекрасната от трите богини – Хера, Атина Палада и Афродита. Парис избрал Афродита, която му обещала любовта на всяка смъртна жена, която той пожелаел. Изборът на Парис паднал върху хубавата Елена, съпруга на царя на Спарта Менелай. С помощта на своята закрилница Афродита, Парис успял да спечели Елена и избягал с нея в Троя.

     Цал Менелай се заклел да отмъсти на Парис за стореното и могъщият му флот се отправил на завоевателен поход към Троя. Той бил защитен от всички страни с непристъпни стени и обсадата му продължила повече от 10 години, но градът така и не паднал. Завоевателите разбрали, че не могат да преодолеят защитата на Троя със сила и решили да прибегнат до хитрост.


Гърците построили огромен дървен кон, в който се скрил отряд воини.
     Гърците построили огромен дървен кон, в който се скрил отряд воини. След това те оставили коня пред вратите на Троя като дар, който троянците се изхитрили да пренесат в града. Междувременно гърците демонстративно се качили на корабите си и отплавали.

     Същата нощ гръцките воини излезли от коня и отворили вратите на непристъпния Троя за армията си, която се била върнала под стените на града, използвайки прикритието на нощта. Последвало кърваво клане, в което загинали почти всички троянци, в това число и Парис. Хубавата Елена, заради чиято красота в поход се отправил флот от 1000 кораба, отново се върнала при цар Менелай, бързо забравяйки мъката по любимия.

     Троя бил изгорен до основи и се превърнал във фундамент за по-късни постройки. През вековете те също посрещнали своята съдба. Единствен изследователят Шлиман не се отказвал да търси останките на изгубения град!

следва продължение ...


последни в История:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.