Факти, Анализи, Коментари
   8 Май 2024
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Хроники на организираната престъпност (част трета)
Цветан Бакърджиев - 12 Юли 2004

Незаконен трафик, водещ началото си от Хонг Конг, е вкарването на чужденци през границата. Всяка година в САЩ по незаконен начин влизат 100 000 китайци.


За триадите в Хонг Конг се твърди, че сформират временни синдикати за извършването на конкретно престъпление.
     Престъпните организации със седалище в Хонг Конг и Тайван също обхващат в своята мрежа целия свят. Известно е името им, но освен това не се знае почти нищо за начина, по който са организирани. Тяхната история води началото си от XVII – XVIII-ти век, когато китайски монаси обединили силите си против манджурите, завзели Китай.

     Въпреки че имат десетки хиляди членове, за триадите в Хонг Конг се твърди, че сформират временни синдикати с цел конкретно престъпление или серия от престъпления, като по този начин пречат на полицията да открие дирите им. Те печелят милиарди долари чрез търговия на хероин и са превърнали Хонг Конг в средище за фалшификация на кредитни карти.

     Незаконен трафик, водещ началото си от Хонг Конг, е вкарването на чужденци през границата. Всяка година в САЩ по незаконен начин влизат 100 000 китайци. Типичният незаконно вкаран емигрант трябва да плати за своето пътуване към някоя “благоденстваща” държава най-малко 15 000 долара, като по-голямата част от тези пари той изплаща, след като достигне своята цел. По този начин за много емигранти пътуването в страната на техните мечти се превръща в кошмар от дълги часове на принудителен труд в мръсни цехове при ниско заплащане и, разбира се, в публични домове за жените.


В Япония якудза са на голяма почит!
     Ал Капоне, скандално известният гангстер от времето на Сухия режим в САЩ (1920-1933 г.) често казва, че той е просто бизнесмен в услуга на закона за търсенето и предлагането.

     Организираната престъпност пуска корени и процъфтява там, където хората се стремят да задоволят своите страсти, без оглед на средствата за постигане на това. Алчността за удоволствия, секс и пари осигурява почва за търговия с наркотици, проституция и хазарт.

     Босовете на престъпните синдикати често опитват да поддържат фасадата на благодетели. За жителите на бедните квартали в своя град Пабло Ескобар, прословутият бос на колумбийския наркокартел, е отчасти меса, отчасти Робин Худ, отчасти Кръстникът. Той построява пързалки за ролкови кънки за децата, хубави къщи на бездомните и дава работа на безработните.


последни в История:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.