Факти, Анализи, Коментари
   8 Май 2024
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Наполеон срещу Нелсън (част втора)
Цветан Бакърджиев - 28 Юни 2004

Нелсън задминава френската флота насред Атлантика и пристигнал пръв очаква нейното идване. Гонитбата завършва с прочутата и решаваща битка при нос Трафалгар.


Гонитбата завършва с прочутата и решаваща битка при нос Трафалгар, в която Нелсън е смъртоносно ранен.
     Планът на Наполеон предвижда корабите на Вилньов да се отправят към Атилските острови. Там те ще бъдат поправени и заедно с фрегатите на новия си съюзник Испания ще се завърнат в Европа. Но ескадрата на Нелсън ще ги преследва, изоставайки на една “крачка” зад тях през целия път.

     На тринадесет дни път и разстояние хиляда и осемстотин мили от Гибралтар, с приближаването на ескадрата на Нелсън до двадесетия паралел, Велиант - един от кралските кораби - праща сигнали на Виктъри, че на борда му е избухнала епидемия от тиф. Двама моряци са починали, а петнадесет са на легло с треска. Твърде късно е за Велиант да се връща.


Планът на Наполеон предвижда корабите на Вилньов да се отправят към Атилските острови.
     Девет дни по-късно ескадрата на Нелсън пристига в Барбадос, взема на борда си всички войскови части, които може да намери и отплава, придружена от два бойни кораба от ескадрата на Кочрейн, намиращи се дотогава на пристан в Бриджтаун. Велиант остава под карантина и на котва извън пристанището на Бриджтаун. От 640 души екипаж са починали вече тридесет и един, а четиредесет и пет са на легло.

     След осем дни игра на котка и мишка между Нелсън и Вилньов, Нелсън се досеща, че врагът е отплувал отново за Европа и се втурва трескаво по петите му. Без да разбере, Нелсън задминава френската флота насред Атлантика и пристигнал пръв очаква нейното идване. Гонитбата завършва с прочутата и решаваща битка при нос Трафалгар, в която Нелсън е смъртоносно ранен. Той издъхва, видял часа на своята победа!

следва продължение ...


последни в История:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.