Факти, Анализи, Коментари
   2 Май 2024
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Османците ни завледели заради чума
1 Март 2012
Оказва се, че смъртоносни епидемии са унищожавали векове наред българите и вероятно са причина участта ни на поробен народ да продължи толкова дълго

Чумна епидемия е една от основните причини за османската инвазия на Балканите и бързото и лесно завладяване на земите ни. Специалистите откриват все повече потвърждения около тази нова за нашата история хипотеза, съобщи БНТ, цитирана от АСН.

Оказва се, че смъртоносни епидемии са унищожавали векове наред българите и вероятно са причина участта ни на поробен народ да продължи толкова дълго.
 
През 1347 година 4 галери от Кримския полуостров акостират в Месина, Италия. Tака започва най-опустошителният катаклизъм на континента - черната смърт. Само за три години чумата заличава половината от населението на Западна Европа.
 
Дошла от Кримския полуостров и покосила Константинопол, не е възможно чумата да ни е подминала, смята проф. Христо Матанов, историк в Сoфийския университет. По думите му огромните демографските загуби са от мащабите на големите военни конфликти през XX век без никакво преувеличение. Тези загуби логично обясняват и цялата политическа, икономическа и верска криза по това време. И вероятно първото настъпление на османците.
 
В сведенията, които имаме за Добруджа от първите османски регистри, показва едно почти тотално обезлюдяване, допълва професорът. Не можеш да очакваш от една християнска българска държава с почти тотално разредено население да акумулира човешки и военен потенциал, за да се съпротивлява, коментира проф. Матанов.
 
Логично е да приемем, че тежките демографски и други загуби са улеснили османците в това стъпване на Балканите, както конкретно на Дарданелите през 1352-54 г., така в последствие на целия Балкански полуостров, смята пък доц. Ивелин Иванов, историк във Великотърновския университет.
 
Османските земи също не са били пощадени от чумата. Военната им агресия обаче има друго обяснение - преселници, допълва той. Помогнала им била и психологическата криза. Хората са имали и живо очакване на апокалипсиса, тъй като църквата, а и обществените нагласи са такива, че чумата е бич Божи, който е наказание над християните, тълкува доц. Иванов.
 
И нищо чудно, че в тази драматична ситуация османците са успели да ни завладеят за много кратко време, казва той. Според него до края на 14 век през територията на България са преминали поне 6 други епидемии, които допълнително са влошили ситуацията.

XV и XVI век също са белязани с чумни епидемии през 15-20 години. От режим на оцеляване, народът ни успява да се стабилизира едва през XVII век и да гради национално самочувствие. Без което пътя към свободата е бил невъзможен.


последни в История:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ

муспи
21 Mar, 2012 | 00:44

В Европа се е разбрало кой е донесъл чумата, обвиненията срещу евреите са били неоспорими и са оставили и писмени документи. При нас няма документи, а чума има? Няма документи и кой е докарал и как турците в България, кой им е доставил кораби, въоръжил. При тази липса на документи евреите ни казват че не е имало и никакви турци - присъствали са, както и тази чума е била грип.

Дими
11 Mar, 2012 | 09:35

Завладяли са ни,защото не сме били единни.Това е!

Lo
02 Mar, 2012 | 09:34

Като пишете, тече ли ви мисъл в мозъците ??? .... Нали чумата не избира хората от кой народ са.... Чума е имало през всичките години даже и малко преди освобождението ни от робството, но съвсем не е било пандемия...., че да оправдаем завоевателите ??

Майнев
01 Mar, 2012 | 18:10

Интересно защо едно толкова масово бедствие не е оставило поне една писмена следа.

родолюбец
01 Mar, 2012 | 14:12

Историята на нашия род,по бащина линия,е проследена чак до далечната 1630 година,но няма писмени свидетелства,удостоверяващи наличието на смъртоносна епидемия от тогава до наши дни.


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.