Факти, Анализи, Коментари
   4 Май 2024
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Наполеон срещу Нелсън (част първа)
Цветан Бакърджиев - 25 Май 2004

През 1805 г. император Наполеон Бонапарт планира да прекоси със своята ”Велика Армада” Ламанша и да превземе Англия.


Император Наполеон Бонапарт планира да прекоси със своята ”Велика Армада” Ламанша и да превземе Англия.
     Световната история разказва как през 1805 г. император Наполеон Бонапарт планира да прекоси със своята ”Велика Армада” Ламанша и да превземе Англия. За тази цел му е необходима френската флота, която обаче се намира в Средиземно море, хваната в капан на пристан в Тулон!

     Флотата стои там от 18 месеца, докато една британска ескадра под командването на вицеадмирал лорд Нелсън, капитан на флагманския кралски кораб “Виктъри”, я чака търпеливо да излезе в открита схватка.

     На 26 март, подчинявайки се на преките заповеди на Наполеон, френският командир Вилньов прави опит да се измъкне от Тулон. Тъкмо това очаква лорд Нелсън от 18 месеца. Благодарение на случайна среща с един руски търговец обаче, Вилньов научава местоположението на Нелсън и успява да избяга от британците през Гибралтарския проток.


Сблъсъкът при нос Трафалгар!
     Планът на Наполеон предвижда корабите на Вилньов да се отправят към Атилските острови. Там те ще бъдат поправени и заедно с фрегатите на новия си съюзник Испания ще се завърнат в Европа. Но ескадрата на Нелсън ще ги преследва, изоставайки на една “крачка” зад тях през целия път.

     Ако можеше тази “крачка” да се удължи на десетина дни, това би дало достатъчно време на Наполеон да победи по-малката британска флотилия, която защитава Ламанша, и да завърши нахлуването си в Англия преди пристигането на Нелсън. И английският капитан наистина се впуска в преследване, като се насочва към британската морска база на остров Барбадос.



последни в История:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.