Факти, Анализи, Коментари
   4 Май 2024
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Средновековието било Златното време на прякорите (част първа)
Причината за широката употреба на прякорите в древността е много проста: по онова време благородниците и кралските особи били изключително много на брой....

Средновековието било Златното време на прякорите (част втора)
Цветан Бакърджиев - 20 Май 2004

Освен чрез прилагателни, прибавяни към собствените имена, прякорите всъщност могат да бъдат и “вградени” във фамилиите – като остатък от някоя типична черта на предците на дадения род.


Историята на прякора ни отвежда до някои недотам ласкателни прилагателни, прикачвани към имената царе и владетели.
     И сред меценатите на изкуствата има знатни люде и управници, които са известни повече с прякорите си: Лоренцо де Медичи (1149-1492), безспорният владетел на Флоренция, е влязъл в историята по-скоро като Лоренцо Великолепни, тъй като освен като вещ политик той се откроява в периода на италианското Възраждане и като политик, поет и учен, покровител на такива творци като Ботичели, Верокио и Микеланджело. А Кралят Слънце, както французите с преклонение наричат Луи XIV (1649-1715), си спечелва този прякор заради блясъка на своя кралски двор.

     Историята на прякора ни отвежда и до някои недотам ласкателни, суперлативни прилагателни, прикачвани към царе и владетели. Един от тях е Иван IV - великият херцог на Москва (1530-1584), който първи в руската империя въвежда титлата цар, но заради своята суровост, тиранично управление и невиждана дотогава жестокост е наречен Иван Грозни (или Страшни). Съществуват и прякори от рода на Дърдоркото (Луи Х във Франция), Атила Хуната, Ерик Червения, Едуард Мъченика.


Кралят Слънце, както французите с преклонение наричат Луи XIV, си спечелва този прякор заради блясъка на своя кралски двор.
     Освен чрез прилагателни, прибавяни към собствените имена, прякорите всъщност могат да бъдат и “вградени” във фамилиите - като остатък от някоя типична черта на предците на дадения род. Три са източниците на произхода на такива имена: било като производно от името на бащата - Ричардсън или Питърсън всъщност означава “синът на Ричард” или “синът на Питър”; било като знак за професията на предците - така всеки господин Смит вероятно знае, че някой от неговите предци е бил “ковач”, оттам и името му; било като описание на някоя особена черта на родоначалниците на фамилията - като “Армстронг” например, което всъщност означава “силната ръка”. Но днес някой едва ли се замисля за действителното значене на името си.

     Неслучайно Средновековието е известно като Златното време на прякорите. Така например над три дузини велики мъже са известно под името Велики, двама са били наричани Великолепни, един Плешиви, друг Дръзки. Не липсват също и прякори от рода на Мълчаливеца, Късметлията, Умника, Страшния, Върлината, Изтърсака и други забавни прякори, които обаче едва ли са се стрували толкова смешни на носителите им... :-)



последни в История:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.