Факти, Анализи, Коментари
   4 Май 2024
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Средновековието било Златното време на прякорите (част първа)
Цветан Бакърджиев - 14 Май 2004

Причината за широката употреба на прякорите в древността е много проста: по онова време благородниците и кралските особи били изключително много на брой.


Военните подвизи и рицарското благородство на английския крал Ричард му донася популярния и до днес прякор Лъвското сърце.
     Историческите книги и енциклопедии изобилстват от имена на знаменити личности, които се помнят много повече със собствените си имена и прякорите, отколкото с фамилиите си. Да назоваваш хората с някое прилагателно, което разкрива типична черта от характера им, всъщност е също толкова находчиво и днес, както в Средните векове, когато е било Златното време на прякорите.

     Причината за широката употреба на прякорите в древността е много проста: по онова време благородниците и кралските особи били изключително много на брой. В Англия не било прието хората да се обръщат на фамилно име, а четирите най-популярни собствени имена Джон, Робърт, Ричард и Уилям носели повече от половината мъже в онези времена.


Всъщност традицията да се прикачват имена най-вече на знаменити личности датира още от времето на Александър Велики!
     Всъщност традицията да се прикачват имена най-вече на знаменити личности датира още от времето на Александър Велики (356-323 г. пр. Христа), един от най-великите пълководци в световната история. Той с право заслужава прякора си заради своята ерудиция, държавнически ум и военни подвизи.

     Уилям Завоевателят (1027-1087 г. сл. Христа), крал на Англия, останал в историята като пълководец на Нормандското нашествие. Уилям се възкачва на престола след победата си в битката при Хейстингс (1066 г. сл. Христа) над своя братовчед Едуард Изповедника, наречен така заради изключителната си набожност. Военните подвизи и рицарското благородство на английския крал Ричард (1157-1199 г. сл. Христа) му донася популярния и до днес прякор Лъвското сърце.



последни в История:

Oще статии по темата:
Средновековието било Златното време на прякорите (част втора)
Освен чрез прилагателни, прибавяни към собствените имена, прякорите всъщност могат да бъдат и “вградени” във фамилиите – като остатък от някоя типична черта на предците на дадения род....

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.