Факти, Анализи, Коментари
   4 Май 2024
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Открит е древен град на маите
12 Май 2004

В града учените са открили каменни плочи с надписи, различни украшения от нефрит, а също и две гигантски маски с размери пет на три метра.


В града са открити две гигантски маски с размери пет на три метра.
     Италиански археолози откриха в Гватемала един от най-големите и древни градове на маите, съощи Франс Прес. Според ръководителят на експедицията Франциско Естрада-Бели в град Сивал, по време на разцвета му, са живели десетки хиляди жители. По неизвестна до момента причина цялото население е напуснало спешно града. Има няколко версии за това масово изселване. Една от тях е, че Сивал е сринат от войните на по-големия и силен град Тикал.

     До това откритие се считаше, че цивилизацията на маите се е зародила преди около четири хилядолетия и достига разцветa си 250-900 г. от новата ера. След откритието на италианските изследователи става ясно, че по всяка вероятност тези данни не са коректни. Вниманието на учените е привлечено от каменни плочи с надписи, различни украшения от нефрит, а също и две гигантски маски с размери пет на три метра. Според изследователите, тези маски датират от 150 г. от новата ера. Те са прекрасно съхранени и вероятно са се използвали при провежданите на различни обрeди.

     Повечето сгради в древния град са обърнати на изток. Това води до предположението, че населението на Сивал се е занимавало с научни изследвания - астрономически наблюдения и измерване на времето. Археолозите открили и площад за церемонии с диаметър 800 метра и пет пирамиди. Най-голямата от тях е с височина 30 метра.

     Разкопките продължават и се очаква те да доведат до още неочаквани разкрития и да позволят да научим повече за могъщата цивилизация на маите.


последни в История:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.