Факти, Анализи, Коментари
   26 Април 2024
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Откриха древно тракийско светилище в Родопите
16 Август 2011
Светилището е нова находка, която се датира към V-то хилядолетие пр. Хр.

Тракийско скално светилище е открито при археологически разкопки на крепост край смолянското село Кошница, съобщиха археолози от Регионалния музей "Ст. Шишков" в Смолян. При досегашните разкопки на крепостта "Калето" през годините са разкривани средновековен и античен пласт, а светилището е нова находка, която се датира към V-то хилядолетие пр. Хр. Разкопките са по българо-гръцки проект, според който се предвижда консервация на крепостта и превръщането й в туристически обект.

Археологическите разкопки са все още в начален етап, тъй като досега е извършвана главно подготовка на терена за проучване. Керамични фрагменти са основните находки при разкриването на пласта с тракийското светилище. Скалното тракийско светилище хвърля нова светлина около крепостта "Калето" и датировката на ранните пластове. След разкопките и изследването на археологическия обект, през 2012 г. ще се извърши реставрация и консервация, за да бъде превърната крепостта в туристическа атракция.

Проучването е в рамките на проекта "Тракийско и византийско културно наследство в Родопите и Северното крайбрежие на Егейско море", изпълняван от Община Смолян в партньорство с Община Самотраки - Гърция и РИМ "Ст. Шишков" - Смолян. Проектът се финансира по Оперативна програма "Европейско териториално сътрудничество Гърция - България 2007-2013".


последни в История:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ

1919
16 Aug, 2011 | 16:33

Чудесно! Само не знам за какво са ни гърците. После ще има отново твърдения, че траките са били елинизирани, че са били под въздействието на елинската култура и т.н. Пък ние почваме да си мислим вече, че май е било обратно. Най-малкото траките са били много повече и са дошли много по-рано. А ние сме и техни потомци. Не да ми говорят гърците пред Стамболийски, че сме варвари и трябва да си ходим в Азия. А той, глупака, да не знае какво да им каже и да си чупи писалките.


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.