Факти, Анализи, Коментари
   6 Май 2024
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Мистиката на Изтока: Будизъм и Дзен-будизъм (част първа)
Цветан Бакърджиев - 17 Март 2004

Учението “будизъм” е създадено от индийския принц Сидхарта Гаутама през VI – V в. пр. н. е. Древните мъдреци го сравняват с Христос. До двадесет и деветата си година принц Сидхарта живял в разкош в кралството Шакя, без да познава страданието.


Учението “будизъм” е създадено от индийския принц Сидхарта Гаутама.
     В Индия има една притча, която от векове се предава, записва и разказва на всяко следващо поколение. При будистки монах отишъл младеж с молба да му преподава Дзен. Младежът чакал една година, докато бъде приет от монаха, след което го навестил в покоите му.

     - Искам да позная Дзен - казал той.

     - Закусвал ли си днес? - попитал монахът.

     - Да, учителю, закусвал съм - отвърнал младежът.

     - Иди и измий съдовете - бил отговорът.

     Тези думи внезапно отворили очите на младия човек за истината на Дзен!

     Но всъщност с тази история започваме отзад напред. За да се обясни Дзен, първо трябва да се премине през учението на Буда. Сърцевината на това учение е проста и ясна. Тя се изразява в четирите истини на Буда:

     Първа истина:

     Животът е страдание. Раждането е страдание, старостта е страдание, болестта е страдание, съединяването с любимата е страдание.

     Втора истина:
     Причина за страданието са страстта и желанието, жаждата за удоволствие, жаждата за могъщество.

     Трета истина:
     За да не изпитваш болка, откажи се от всичко преходно.

     Четвърта истина:
     Търси вечното и безкрайното. Търси Господ, праведната реч, праведната мисъл.


Пътят до достигане на Просветлението е дълъг и тежък, осеян с много препятствия!
     Такъв е будизмът като част от мистиката на Изтока. В основата му е заложено просветлението. Пътят до неговото достигане е дълъг и тежък, осеян с много препятствия.

     Учението “будизъм” е създадено от индийския принц Сидхарта Гаутама през VI - V в. пр. н. е. Древните мъдреци го сравняват с Христос. До двадесет и деветата си година принц Сидхарта живял в разкош в кралството Шакя, без да познава страданието. Внезапно обаче той познал мъките на раждането, болестта, стареенето и смъртта и останал поразен “от поразителната сложност на живота”!

     Принцът изоставил двореца, жена си и току-що роденото си дете и се отдал на аскетизъм. Шест години той живял като отшелник, заедно със свои ученици, но не успял да достигне до Просветлението, което търсел - как да спаси всеки, който живее и страда!



последни в История:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.