Факти, Анализи, Коментари
   6 Май 2024
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Каменната гора в Аризонската пустиня (част трета)
Цветан Бакърджиев - 15 Март 2004

Изключителен природен феномен представлява вкамененият ствол на дърво, който с течение на времето се е превърнал в своеобразен ... ахатов мост - великолепна форма, изваяна от природата!


Според индианците навахо стволовете на дърветата от Каменната гора представлявалr скелетът на легендарния гигант Йецо.
     Според индианците навахо стволовете на дърветата от Каменната гора всъщност представлявали скелетът на легендарния гигант Йецо. Индианците пайоти пък вярвали, че това са падналите стрели на бога на гръмотевицата Шинау-ва.

     Уникалната гора условно е разделена на пет района. Имената им са измислени въз основа на преобладаващите цветове на минералите, от които дърветата са изградени, т. е. Каменната гора се дели на Синята, Кристалната, Разноцветната, Черната и Кафявата гори.

     Изключителен природен феномен представлява вкамененият ствол на дърво, който с течение на времето се е превърнал в своеобразен ... ахатов мост - великолепна форма, изваяна от природата! Историците представят доказателства, че в миналото обитателите на аризонската пустиня са живеели в примитивни колиби, чиито основен градивен материал бил именно ахатът.


Сега тук често се изливат кратки, но опустошителни бури, които ежегодно водят до пропадане на почвата с 25 мм.
     Процесът създава и вкаменелости на много други видове растения. Кристализирането обхваща не само флората, но и местната фауна - открити са миниатюрни скелети на животни, които са обитавали този регион преди приблизително 200 млн. години.

     Основен проблем на Каменната гора създава времето в пустинята. Периодите на продължително засушаване са останали само спомен. Сега тук често се изливат кратки, но опустошителни бури, които ежегодно водят до пропадане на почвата с 25 мм. Ето защо Каменената гора след десетина години при едно по-масивно свличане на почвените пластове може да пропадне под земната повърхност, предупреждават учените.


последни в История:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.