Факти, Анализи, Коментари
   27 Април 2024
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Откриха най-старото грънчарско изделие в света
4 Юни 2009
В Китай откриха глинен съд на възраст 18 хиляди години

Група археолози от Израел, Китай и САЩ, провеждащи разкопки в пещера в Китай, откриха глинени парчета от съд, който е бил създаден преди около 18 хиляди години, съобщава Nature.

По Средиземноморието грънчарството е започнало да се развива през неолита – преди около 10 хиляди години. В Азия този процес е стартирал значително по-рано – през плейстоцена. Най-старите находки в този регион са на възраст 15-16 хиляди години.

По време на разкопките учените открили място населявано от древните хора в късния плейстоцен. Датирането на находките от него обаче било много трудно. Изследователите решили да проведат първично изследване на 150 образци “в полеви условия” по метода на инфрачервената спектроскопия. След това от тях били избрани 30 от най-добре съхранените предмети, които били датирани чрез радиовъглероден анализ. Оказало се, че възрастта на образците се изменя от 13,8 до 21 хиляди години, но за глинените парчета била установена възраст 18 хиляди години. Този резултат съвпада и с оценката за възрастта на почвата, в която са открити.

Събраните фрагменти били достатъчни да се възстанови и целия глинен съд, който е със заострена основа и височина около 29 сантиметра.


последни в История:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.