Факти, Анализи, Коментари
   26 Април 2024
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
В Египет откриха мумия на жена-фараон на 4300 години
12 Януари 2009
Такива древни мумии са изключителна рядкост – обикновено останките на фараони са на възраст до около 3800 г.

Археолози откриха част от мумия, която се предполага, че принадлежи на царица Сешестет (Seshseshet), управлявала Египетската империя преди 4300 години. Тялото на фараонката е намерено в откритата наскоро пирамида в Сакара (Saqqara), съобщава известния египтолог и историк доктор Захи Хавас.

Надпис с името не са открити, носпоред доктор Хавас “всичко показва, че това е именно Сешестет”. Тя е майка на фараона Тети (Teti), който е основал шестата династия на Древното царство. Историците предполагат, че Сешестет е една от малкото жени-фараони, управлявала Египет в продължение на 11 години.

Такива древни мумии са изключителна рядкост – обикновено учените намират останки от фараони, които са живели до 1800 г. пр. Хр. На археолозите са били нужни 5 часа, за да повдигнат капака на саркофага. Вътре са открити череп, кости от крак и таз обвити в плат, а освен това съдове и златни плетени напръстници.

Според доктор Хавас, още в древността гробницата на царица Сешестет е ограбена от мародери, които са откраднали от саркофага практически почти всички ценности.


последни в История:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ

elena
11 May, 2009 | 23:20

Ако си ходила там ще разбереш,че си е Сакар,друг е въпроса че на някой друг му звучи по-добре Сахара и са го "прекрустили".Що се отнася до гробниците е много интересно.В Долината на мъртвите има 64 открити гробници на фараони,а от другата страна на планината тепърва се копаят гробниците на кралиците.

Петя Попова
06 May, 2009 | 08:33

Много ми е интересно защто постояно правите някои правописни грешки които могат да променят представата ни за историята.Например сега вместо Сахар сте написали Сакар. Сакар е бъгарска планина.Освен тази грешка жвсичко друго е идеално . Статията е много добре написана . ;]

1
02 Feb, 2009 | 22:39

КОГА ли ще кажат че тези постройки датират от време с 1(еденичка)пред обявените години?


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.