Факти, Анализи, Коментари
   5 Май 2024
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
В древността на шоколада се приписвали мистични свойства (част втора)
Цветан Бакърджиев - 7 Февруари 2004

“Модата на шоколада” бързо набрала скорост в Испания. След като испанците узнали тайната на неговото приготовляване, “шоколадовата истерия” се пренесла и в останалите европейски държави.


Кортес взел от инките рецептата за приготвянето на това, което те наричали “магическа напитка”.
     През 1528 г. обаче друг велик пътешественик Кортес не допуснал същата грешка и след като гостувал при инките, взел от тях рецептата за приготвянето на това, което те наричали “магическа напитка”. Тъй като шоколадът бил доста горчив, Кортес го подсладил с голямо количество тръстикова захар и започнал да гощава с него екипажа си, което повишило неимоверно популярността му.

     “Модата на шоколада” бързо набрала скорост в Испания. След като испанците узнали тайната на неговото приготовляване, “шоколадовата истерия” се пренесла и в останалите европейски държави. Но това станало след много време, тъй като почти век испанците ревностно пазели тайната на шоколада. През 1587 г. британски кораб успял да плени испанска галера, натоварена с какаови зърна, но я потопил, тъй като британците сметнали, че товарът е безполезен.

     През XVII-ти век шоколадът става популярен във всички кралски дворове в Европа. Триумфалното му шествие започва от Франция, благодарение на Ана Австрийска, испанка по произход. Френските автори започнали да хвалят в творбите си шоколада и дори прокарали идеята, че “той се отглежда в градините на Рая!”.


“Модата на шоколада” бързо набирала скорост!
     През XVIII-ти век на шоколада започнали да се приписват чудодейните способности да лекува туберкулоза и да удължава живота. Цената на шоколада била баснословна и имало случай, когато богаташи продавали цели имения, за да се сдобият с ценната напитка. През XIX-ти век броят на какаовите плантации по целият свят се увеличава. Постепенно цената на шоколада пада и вече всеки можел да си позволи да го купува.

     До XIX-ти век шоколадът се употребявал единствено в течен вид като напитка. Първите кубчета шоколад се появили, произведени от фирма “Фрай енд Санс”. През 1876 г. Даниел Питър изобретил нов сорт шоколад - млечният. По късно това производство се поело от Анри Нестле, който приготвял млечния шоколад по рецепта на известните специалисти Петер и Кохлер. Днес компанията “Нестле” съхранява традициите на великолепния шоколад и има клонове на пет континента.


последни в История:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.