Факти, Анализи, Коментари
   5 Май 2024
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Навършват се 150 години от рождението на Стефан Стамболов
Цветан Бакърджиев - 30 Януари 2004

Юбилеят ще бъде отбелязан тържествено с митинг-заря във Велико Търново, родният град на Стамболов. Официалната програма на честването включва още издаването на юбилеен вестник, изложба с реликви, лични документи и вещи.


Стефан Стамболов е един от най-бележитите български държавници в новата история на България.
     На 31 януари 2004 г. ще се навършат 150 години от рождението на Стефан Стамболов - един от най-големите държавници и строители на съвременна България. Юбилеят ще бъде отбелязан тържествено с митинг-заря във Велико Търново, родният град на Стамболов.

     Официалната програма на честването включва още издаването на юбилеен вестник, изложба с реликви, лични документи и вещи, както и научна конференция. В организацията ще се включат областната и общинска управа на Велико Търново, Общобългарски комитет и фондация "Васил Левски", известни български учени, БНТ, сдружение “Мати Болгария”.

     Стефан Стамболов е роден в Търново. Той е един от най-бележитите държавници в новата история на България. Учи в духовна семинария в Одеса, но е прогонен от руските власти заради връзки с революционните среди. Заедно с Христо Ботев участва в работата на БРЦК в Букурещ. През 1875 г. Стамболов прави опит за въстание в Стара Загора. След Освобождението участва в Кресненско-Разложкото въстание, подкрепя Съединението и се включва като доброволец в Сръбско-българската война от 1885 г.

     Той застава твърдо зад държавния глава по време на преврата и контрапреврата от август 1886 г. Стефан Стамболов решително отстоява независимостта на Княжеството. Той е ярка личност, надарена с таланта на голям политик и държавник, заслужил признание и извън България.

     Правителството на Стефан Стамболов управлява България от декември 1887 г. до май 1894 г. То отстоява държавната независимост и стопанска модернизация на България. Стамболов ориентира българската външна политика към Австро-Унгария и Англия. Спрямо Македония Стамболов води търпелива културна и църковна политика, защото осъзнава невъзможността за нейното непосредствено приобщаване към отечеството. Като дипломат министър-председателят е достатъчно гъвкав, но и достатъчно твърд, за да запази независимостта и достойнствата на страната.


последни в История:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.