Факти, Анализи, Коментари
   5 Май 2024
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Хроники на организираната престъпност (част първа)
Цветан Бакърджиев - 13 Февруари 2004

Мафията произлязла и набирала своите членове от многото малки частни войски, или мафие, наемани от земевладелци, живеещи извън именията си, за да ги охраняват от разбойници.


В Сащ мафията разделя град Ню Йорк между пет клона, печелейки милиарди долара от своята дейност.
     За произходът на мафията съществуват доста подробни сведения. В Нова Енциклопедия Британика е записано, че мафията възниква в Сицилия през късното Средновековие, където вероятно започва да съществува като тайна организация, целяща свалянето на властта на различните чужди завоеватели на острова - сарацини, кормани и испанци.

     Мафията набирала своите членове от малки частни войски, или мафие, наемани от земевладелци, живеещи извън именията си, за да ги охраняват от разбойници, които грабели и безчинствали в големи области на Сицилия. През XVIII-ти и XIX-ти век наемниците в тези частни войски се организирали и станали толкова силни, че се обърнали срещу земевладелците и сами станали закон в много от именията, като изнудвали земевладелците за пари в замяна на охраняване на тяхната реколта!


Престъпните организации пускат своите пипала навсякъде.
     Мафиотите пренесли своите методи и в САЩ, където навлезли в сферата на хазарта, трудовия рекет, кредитирането с жестока лихва, търговията с наркотици и проституцията.

     Престъпните организации по света пускат своите пипала навсякъде: мафията в Италия и в САЩ, където е наричана Коза Ностра, наркокартелите в Южна Америка, триадите в Китай, якудза в Япония.


     В Сащ мафията разделя град Ню Йорк между пет клона, печелейки милиарди долара от своята дейност. Мафиотските кланове държат здраво в ръцете си профсъюзи в областта на извозването на сметта, превоза с камиони, строителството, доставката и хранителните стоки, текстилната промишленост. С влиянието, което упражнявали над профсъюзите, те винаги можели да саботират даден проект.



последни в История:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.