Факти, Анализи, Коментари
   5 Май 2024
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
В древността на шоколада се приписвали мистични свойства (част първа)
Цветан Бакърджиев - 2 Февруари 2004

За първи път европейците се натъкнали на свещената напитка през XVI-ти век. Инките предложили на мореплавателя Христофор Колумб като подарък чаша, пълна с шоколад.


Инките предложили на мореплавателя Христофор Колумб като подарък чаша, пълна с шоколад.
     Древността ни е завещала много любопитни истории и легенди, свързани с появата на шоколада. Учени и изследователи доказват, че тайната на неговия вкус първо успява да разгадае индианско племе, което живеело на брега на Мексиканския залив.

     Индианците почитали бог, който… обичал какао! Затова те принасяли в негова чест човешки жертвоприношения, като избраните жертви, намазвали със сироп, направен от какаови зърна.

     Зърната на Божественото дърво, пред което се кланяли, индианците наричали “какаксолати” и им приписвали благотворни и дори мистични свойства. Те открили как освежително и ободряващо действат на човешкия организъм какаовите зърна и решили, че в телата им се вливат живителни божествени сили.


Плодовете на какаовото дърво имат горчив вкус.
     Плодовете на какаовото дърво имат горчив вкус. Изминава доста време, преди да бъде открит начин за приготвяне на сладък шоколад. Той бил привилегия само на “избраните”, т. е на тези, които се намирали на върха на социалната стълбица. Предводителите на племето пиел от златна чаша напитката “чоколат” (“choco” означава “горчиво”). Вождът на ацтеките Монтесума например така обичал тази вълшебна напитка, че изпивал по 50 бокала от нея на ден.

     За първи път европейците се натъкнали на свещената напитка през XVI-ти век. Инките предложили на мореплавателя Христофор Колумб като подарък чаша, пълна с шоколад, но Колумб отказал да го приеме. Той сметнал, че напитката е може би отровна.




последни в История:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ

Tania
06 Feb, 2004 | 00:00

Bravo za hubavata statiq! Kakvo poveche da kaja........iskam produljenie skoro! :)


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.